23121643361_1f40950280_b
sursa foto: ru1.md

În Imperiul Roman aflat în decadență, conducătorii îi „calmau” pe plebeii nemulțumiți cu spectacole de circ și pâine gratuită, distribuită după spectacol. Oamenii băteau din palme, luau pâinea și se întorceau la existența lor mizerabilă, satisfăcuți și mulțumiți.

Cu toate că au trecut aproape 2 mii de ani de când prostimea romei antice era dusă de nas cu spectacole, se pare că prostimea a rămas tot prostime.

Pe 17 noiembrie, cu ocazia zilei studentului, la Bălți iarăși a fost organizat un „grandios” (după părerea organizatorilor) concert, cu participarea artiștilor autohtoni, ruși și români.

Concertul a fost finanțat de filantropul și primarul de Bălți, Renato Usatîi. Reamintesc că organizarea show-urilor a fost unul din principalele obiective electorale lui Usatîi, care a fost ales pe post de primar cu 70% din voturi.

Cu toate că la concertele lui Usatîi cântă, în mare parte, artiștii, care pentru bani, ar concerta și în „borta de jos”, oricum, s-o aduci pe Antonia de la București sau pe DJ Smash de la Moscova, costă.

Doar montarea și demontarea scenei costă în jur de 10 mii de euro.

Păi, dacă tot vrei să faci un cadou celor puțin peste 4 mii de studenți bălțeni, nu ar fi mai bine să-i împarți banii ăștia lor? Sau cu același succes, să investești în îmbunătățirea procesul de instruire la universitatea din Bălți.

Spre exemplu, cu banii ăștia, studenților le puteau fi eliberate permise pentru circuit gratuit în transportul public pe tot parcursul studiilor. Și tinerilor li s-ar ușura viața, și companiile de transport nu ar avea de suferit.

Dar nu, Usatîi le organizează concert peste concert, ei se îmbată și aplaudă, apoi îl votează. Roma Antică, salutare din 2015!

„Majoritatea oamenilor sunt satisfăcuţi de aparenţe”, zicea Machiavelli și avea dreptate. Mă întreb acum cine e antieroul articolului: politicianul Usatîi sau prostimea bălțeană?

Faptul că orașul Bălți se confruntă cu probleme grave se înțelege de la sine.

Drumurile din oraș sunt dezastruoase. În orele de vârf, transportul urban e arhiplin, nemaivorbind că parcul auto e alcătuit sau din autobuze din perioada sovietică sau din cele menite să transporte marfă, adaptate amatorist pentru transport de pasageri.

Orașul arată de parcă e după bombardament. Construcții nefinisate, ilegale, gherete la tot pasul.

12219593_740513742721913_2502044807464547432_n
Usatîi și televiziunea bălțeană. Sursa foto: BLogul de la Bălți

În oraș practic nu există mass-media. Unica televiziune, BTV, care până acum juca sub bagheta comuniștilor, a devenit videoblogul lui Usatîi. Unicul ziar independent din oraș, SP, trăiește de azi pe mâine din proiecte europene. Nu mai menționez că lipsește cu desăvârșire presa în limba română, cu toate că la recensământul din 2009, majoritatea locuitorilor orașului și-au declarat limba maternă româna.

Spitalele noastre sunt focare de corupție și dizentirie. Vorba Paraziților, la noi și în spitale e mai murdar decât la alții pe străzi. Plus la asta, cozi interminabile, medicamente de mii de lei și specialiști de doi bani.

Străzile orașului, mai ales din cartiere, se îneacă în gunoi. Pe multe din ele nici măcar nu există urne. Măturătorii încep să lucreze pe la 7-8 dimineața, când toată lumea se grăbește la servi/școală etc.

Prin grădini publice, „răsar” baruri și vile, iar puținele zone de agrement sunt prost amenajate.

10252179_861105373944959_7822572909031671814_n
Lacul Orășenesc

Corupția, deși e un fenomen național, pătrunde în viața bălțenilor încă de la naștere. S-a născut oare vreun copil la Bălți fără ca obstetricianul să iei mită?

Gara Auto e o altă gheenă a corupției. Casa refuză să vândă bilete (spre Chișinău), trimițând călătorii la șoferi, care cu chiu cu vai, eliberează un talon fals. În buzunarul cui ajung acești bani?

Pe lângă asta, lipsa locurilor de muncă, facturi mai mari decât în restul țării, iluminare proastă, miros insuportabil vara etc. etc. Un adevărat oraș al infernului, precum îl numea Geo Bogza în 1934.

Cu toate acestea, electoratul bălțean e complet satisfăcut. Renato le face concerte, promisiuni, publică selfie și îi salută prin skype de la vila sa din Moscova. Ce le mai trebuie bălțenilor?