1y.jpg
Înapoi în `90

Politica moldovenească iarăși a dezamăgit. N-am ajuns în Europa, ca stat independent nu ne-am realizat, economia e la coada vacii, și pe lângă toate, mai riscăm să cădem într-o dictatură oligarhică.

Viitorul țării e colorat în tonuri de gri-cenușiu, iar oamenii caută pe cine să învinovățească. De când există Moldova, țapi ispășitori sunt politicienii. Într-adevăr, clasa politică moldovenească a lăsat întotdeauna de dorit. Dar de considerat că politicienii sunt sursa tuturor relelor, e cel puțin naiv. Ei, pur și simplu, profită de prostia mulțimii.

Da, e mai ușor să dai vina pe sistem, pe circumstanțe, pe Filat sau Plahatniuc, decât să recunoști că de vină ești tu! De 20 și ceva de ani moldovenii se îneacă în același băligar, fără să-și deie seama că căcatul e al lor.

Boala societății

Însă degradarea clasei politice e partea vizibilă a problemei, nu și sursa ei. Prin urmare, schimbarea actorilor politici nu va aduce schimbări.

Aduceți-vă aminte de Voronin la primul său mandat. Oamenii erau încântați că în sfârșit au energie electrică și gaz. Însă ce a urmat după? Un regim semi-dictatorial și 7 aprilie. Cazul Filat e și mai elocvent. În 2009, Filat era „lumina națiunii” ce ne va ghida spre UE. Dar până la urmă, Moldova a rămas nu doar fără UE, ci și fără miliard.

Prin urmare, nu clasa politică necesită schimbare, ci societatea. În ea constă principala problemă a Moldovei.

citat-george-orwell-fw_Societatea noastră e grav bolnavă. De ce? Pentru că în Moldova a da mită e ceva firesc, însă a nu da, înseamnă a se comporta contrar legilor societății. În Moldova a porni/înceta dosare penale la comandă e ceva normal, dar a lupta cu infractorii – un lucru riscant. A vinde/cumpăra deputați e o acțiune la ordinea zilei, a reprezenta interesele poporului – sinucidere politică. A face propagandă – a servi intereselor statului, a face jurnalism onest – a muri de foame.

Societatea moldovenească e guvernată de convenții criminale. În Moldova, nu Constituția e legea supremă, ci cumătrul Vanea, care e judecător și are „sviaziuri” prin Parlament.

În societatea noastră, oamenii care acționează în conformitate cu legea devin inamici publici. Geneza acestui fenomen stă în etapele inițiale. De exemplu, la școală, cel care nu dă bani „pentru reparație” e privit cu ură, e izolat și presat de colegi și profesori. Profesorii, la rândul lor, sunt presați de director, directorul de minister ș.a.m.d.

Astfel se formează moldoveanul clasic de astăzi – omul fără principii, care pentru un pachet cu frișcă votează un măscărici ce va fura miliarde.

Doar că mafioții de la cârma țării sunt exponenții societății. Cândva au crescut și ei în acest sistem bolnav, s-au format în interiorul lui și obținând puterea, l-au exploatat și l-au dezvoltat. Chiar dacă ăștia de-al de Plahotniuc, Filat, Voronin etc. au ajuns la putere datorită banilor sau legăturilor, ce fel de țară e asta unde orice chiștoc cu borsetkă poate deveni primar, deputat sau președinte?

Prin urmare, Moldova nu are nevoie de alte corpuri în fotolii parlamentare, ci de o deșteptare la nivel social, o revoluție culturală, dacă vreți. Atât timp cât educația politică a moldovenilor nu se va îmbunătăți, nici o reformă în justiție sau învățământ nu va schimba situația în bine.

Pentru ce ne trebuie libertatea?

Societatea noastră se comportă astfel pentru că de când am obținut independență nu știm ce să facem cu dânsa, ca țiganii lui Alecsandri. Până în prezent, Moldova n-are un proiect de țară, nu are nici ideologie, nici stabilitate. Astăzi vrem în Europa, mâine în Uniunea Vamală, poimâne la concertul lui Usatîi.

Filozofia de viață a societății moldovenești e dea trăi de azi pe mâine, de aia și calcă de fiecare dată în aceeași baligă.

Doar la noi a fost de ajuns ca Usatîi să organizeze câteva concerte, ca pulimea, pardon, mulțimea extaziată să-l voteze cu 70 la sută primar. Indiferent de trecutul dubios lui, legături interlope și agramarea totală pe plan politic.

Bălăcirea în baligă a moldovenilor mă face să cred că asta, de fapt, le place. Le place să fie proști, le place să fie prostiți și conduși orbește. Adevărați masochiști.

Starea asta de lucruri poate fi demolată doar de o societate cu obiective clare, cu sistem de valori indestructibil și VOINȚĂ. Astfel, trebuie să fim nemulțumiți, trebuie să fim revoltați și pretențioși.

Să sperăm că în sfârșit poporul ăsta își va da seama că nu la concertele lui Usatîi îi e locul, ci în biblioteci.