statalitate_gagauzia_comrat
sursa: facebook Igor Dodon

Marșul anti-unionist de la Comrat, organizat de forțele de stânga (a se citi: pro-ruse) din RM a venit ca reacție la marșul de amploare din Chișinău (27 martie 2016), când 50 de mii de basarabeni au cerut unire cu România.

E clar că marșul anti-unionist organizat la Comrat transmite mesajul de genul: „dacă Chișinăul decide Unirea, promotorii statalității au pârghii pentru destabilizarea situației și eventual, fragmentarea republicii.”

Și totuși, cât de penibil e când găgăuzii și rușii apără „limba moldovenească” vorbind rusește!

Se subânțelege că găgăuzii sunt foarte sensibili la manipulării și povești de groază cu „jandarmii români”. Oricum, numărul destul de mare de manifestanți a venit pentru prime de 100 de lei (sursa), nu din sentimente extrem de patriotice.

Dar, cel mai mult mă întristează Dodon, cu declarațiile sale halucinante. La Comrat, ăsta declara: „Voi vedeți ce fac unioniștii, românii ăștia în țara noastră! Când și în ce țară se întâmplă ca unioniștii, românii, cei care sunt pentru lichidarea statului, să organizeze marșuri în centrul capitalei?

Întrebarea corectă ar suna: Unde și în ce țară s-a văzut ca politicienii să segmenteze populația în „ai noștri” și „străinii”? Dodon și restul pro-rușilor manipulează masele naive cu ideea că unirea o vor românii, pe când la marșul din 27 martie, au participat cetățenii Republicii Moldova, la fel cum e Dodon, Usatîi și restul filorușilor.

Ceea ce trebuie de înțeles e că împotriva reîntregirii țării sunt, în mare parte, etnicii ruși, ucraineni, găgăuzi și moldoveni rusificați, speriați de România. Frica lor e întemeiată, pentru că România înseamnă respectarea legii, amenzi, învățământ calitativ și altele, ce nu prea încântă pe „moldovenii” deprinși cu anarhia din Republica Moldova.