pizdodedi
Veterani bălțeni, 2016. Foto: balti.md

Deși războiul a luat sfârșit în 1945, iar de atunci omenirea a cunoscut un salt imens în dezvoltare, unele țări tirajează victoria din `45 drept cea mai mare realizare în istorie. În special, e vorba de Rusia și China, cele care cheltuie anual milioane pentru parade militare grandioase de 9 mai.

Victoria Aliaților din 1945 e un prilej bun de populism și în R. Moldova, care se află în continuare sub influența Rusiei, dar și a mentalității sovietice.

La parade/marșuri organizate în Chișinău sau chiar și la Bălți, vin mulți oameni, care pretind că cinstesc memoria  buneilor săi, care la mai toți au luptat și au ajuns la Berlin.

Anul acesta, Primăria a hotărât să acorde ajutor de 10 mii și 5 mii de lei veteranilor, dar și altor persoane care au avut tangență cu războiul. Decizia AICI

Bine, veteranii de război merită respectul, doar pentru faptul că au trecut prin oroarea lui. Însă, orice veteran, chiar dacă a fost înrolat la 18 ani, trebuie să aibă acum minim 89 de ani. Judecând logic, e greu de închipuit cum omul trecut prin foc, foame și condiții inumane să ajungă la o asemenea vârstă și să defileze an de an pe la marșuri.

Pe lângă asta știm că adevărați eroi mor pe câmpul de luptă, iar cei care ajung nevătămați după conflagrații de asemenea anvergură, trezesc suspiciuni.

Admițând că acești veterani chiar au trecut prin război, de unde să știm dacă ei n-au fost cei care au ocupat, împreună cu Hitler, Polonia în 1939 sau Basarabia în `40. Sau n-au fost cei care au masacrat ostașii români la Bălți, ori pe polonezi la Katyn. Sau nu au violat milioane de nemțoaice. Ori n-au făcut parte din așa-numitele zagrad otread, formațiuni NKVD-iste ce împușcau proprii soldați. Nu am siguranța că acești veterani n-au fost cei care au torturat milioane de oameni prin gulaguri și închisori NKVD-iste. Ori, pur și simplu, nu sunt bătrâni obișnuiți, camuflați cu medalii, pe care le poți cumpăra la piața de vechituri.

Numărul mare de medalii e de asemenea suspect. Ori că au fost date tuturor pe rând (practica adoptată apoi de Timofti și Ghimpu), ori nu le aparțin. Oricum, n-am auzit să fie decorată iarna din 1941 (cu -50 grade) sau lipsa infrastructurii în Rusia, factorii care au contribuit la pierderea Axei.

În fine, isteria cu panglica Sf. Gheorghe și Mî pobedili, arată primitiv și jalnic. Pe de o parte demonstrează că Moldova a rămas undeva prin anii `50 a epocii apuse, pe de alta deconspiră milioane de ruși (și cei care se consideră ruși) că cea mai mare realizare a lor în 2016, e victoria din 1945.