Recensământ 2014: sate depopulate și locuințe abandonate - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

 

balti po1pBiroul Național de Statistică a publicat o notă informativă cu date preliminare a recensământului efectuat în 2014.

Din comunicat reiese că populația R. Moldovei a scăzut cu jumătate de milion de cetățeni, o cifră echivalentă cu numărul locuitorilor Chișinăului. Deși unele surse afirmă că numărul celor plecați e de 3 ori mai mare.

Astfel, numărul total al populației e de 2,9 milioane de oameni (fără regiunea separatistă). Iar fiecare al cincilea cetățean locuiește în Bălți sau Chișinău (20,5% din numărul total).

Potrivit datelor preliminare, în Chișinău locuiesc 493 mii de oameni, față de 771 mii în 1989, iar în Bălți 105 mii, față de 161 mii în 1989.

La polul opus se află 7 raioane, printre care Dondușeni, Șoldănești și Basarabeasca, unde locuiesc mai puțini oameni decât în Cartierul Dacia din Bălți (sub 50 mii).

Totodată, în Bălți sunt 84 bărbați la 100 femei, fiind regiunea cu cea mai neomogenă populație. În capitală sunt 91 bărbați la 100 femei.

Per ansamblu, R. Moldova rămâne o țară cu o populație preponderent rurală, cu 66% față de 34% cea urbană. Totodată, 17% din locuințe sunt abandonate (peste 200 de mii), iar 8 sate sunt complet depopulate.

Precizez că raportul nu conține date privind naționalitatea și limba vorbită de cetățenii republicii. Raportul complet AICI.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.