Tricolore1848
Revoluționari pașoptiști. Sursa: wikipedia

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului din 2014, populația R. Moldovei s-a redus cu jumătate de milion de cetățeni, o cifră ce echivalează cu numărul locuitorilor Chișinăului. Astfel, devine clar de ce  deja de 2 ani autoritățile evită să publice date complete a recensământului.

Sute de mii de basarabeni sunt stabiliți în România, Italia, Rusia, Spania și în alte țări. Fie că sunt tineri, ce-și urmează studiile în universitățile din străinătate, fie oameni mai în vârstă, plecați la muncă, există o certitudine ce-i unește: au fost forțați să plece în speranța unui trai mai bun.

În ultimii ani, s-a profilat o nouă tendință în rândurile celor plecați. Dacă până acum, tinerii care plecau să studieze se întorceau în țară, acum ei aleg să se stabilească în străinătate. Exact asta se întâmplă și cu oamenii plecați la muncă. Dacă până acum, de regulă, era plecat un singur membru al familiei, care muncea pentru a întreține familia din Moldova, acum oamenii plecați încearcă să-și i-a familiile peste hotare, ca să se stabilească definitiv într-o altă țară.

În acest sens, Guvernul RM nu întreprinde nici un fel de măsuri ca să-i readucă pe moldovenii plecați. Ba din potrivă, încearcă tot mai mult să înrăutățească calitatea vieții, determinându-i pe oamenii să plece.

Cauza principală a plecării sunt salarii mizere și imposibilitatea de a găsi un job. Cel mai greu le revine tinerilor. Chiar și acei care au excelat în cele mai bune universități din Europa, nu-și pot găsi un loc de muncă în Moldova. În perioada Voronin, de exemplu, tinerilor reveniți cu studii din România forțat li se puneau bețe în roate la angajare. Totodată, ne aducem bine aminte cum proaspeți absolvenți ai filologiei române nu-și puteau găsi un loc de muncă, cu toate că instituțiile de învățământ din țară duceau lipsă de cadre didactice.

Duc lipsă și acum. Iar guvernarea actuală face tot posibilul ca să sporească exodul: facturi exagerate, mimarea procesului de eurointegrare, corupția, și în genere, conducerea anti-populară. Recent, guvernanții au găsit cum să recupereze miliardul furat. Au impus poporul sărac să-l restituie timp de 25 de ani (detalii). 25 de ani în care moldovenii vor plăti pentru vile (detalii), blănuri (detalii) și Mercedese de 1 milion de euro (detalii).

Apar întrebări firești: de ce statul lasă să plece familii întregi, căci ăștia sunt plătitori de impozite, cei pe seama cărora ei se îmbogățesc? Logic, guvernanții ar trebui să facă tot posibilul ca să-i mențină în țară.

Dar, în realitate, întoarcerea a tuturor moldovenilor plecați în Europa, ar provoca colapsul acestei guvernări. Oare tinerii instruiți în Europa, oamenii care au cunoscut ce înseamnă un trai decent, cultură, societate dezvoltată, condiții bune de viață, străzi curate, drumuri bune, medicină calitativă etc. ar răbda pe acești hoți în fruntea țării? Niciodată. Revenirea tuturor tinerilor plecați în Europa ar însemna un singur lucru: Revoluția!

Istoria noastră confirmă această ipoteză. De exemplu, astfel a avut loc Revoluția Pașoptistă, care a precedat Unirea Principatelor și formarea României. Atunci, tinerii instruiți în universitățile din Europa s-au reîntors acasă, hotărâți să schimbe lucrurile. Ei doreau să poată trăi acasă, la fel de bine precum în Franța, Anglia sau Germania. Tinerii pașoptiști nu erau nici pe departe majoritatea, însă au reușit.

Tocmai de asta, guvernul nostru va face tot posibilul ca să-i țină pe cei plecați departe de țară. După logica lor, cei rămași, dacă au răbdat până acum, vor răbda în continuare. Cu proteste nu îi mai sperii, iar orice încercare de a schimba soarta statului în bine e catalogată drept atentat la statalitatea, integritatea și independența Republicii Moldova.

Pentru dânșii, Unirea și/sau integrarea europeană sunt răul suprem, pentru că asta i-ar lăsa fără treucă, sau mai mult, i-ar lăsa pe mâna temutului DNA. De aceea, 25% (în realitate mai mult) din cetățenii RM le sunt dușmani, iar armata rusească pe teritoriul nostru, deloc.