Mită la FISC: Rochii, bluze, pantaloni, perne, teracotă și mulți bani - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Dosarul de corupție în care fosta șefă a Fiscului de la Sîngerei, Nina Manole, a fost condamnată de prima instanță la 6 ani de închisoare a ajuns la Curtea de Apel Bălți. Prima ședință a fost amânată, iar Manole se află în căutare după ce i-a călcat pe urme fostului șef al Fiscului pe republică, Nicolae Vicol, fugind din țară cu două zile înainte ca magistrații de la Sîngerei să-i citească sentința.

Nina Manole
Nina Manole

Pe 7 aprilie 2016, Judecătoria Sîngerei a condamnat-o pe Nina Manole la 6 ani de închisoare cu executare, aplicându-i o amendă de 140 mii lei și o interdicție de a ocupa funcții publice timp de 9 ani. Hotărârea a fost emisă în lipsa inculpatei, care a reușit să fugă din țară, traversând frontiera de stat cu România prin postul vamal Leuşeni-Albiţa.

Funcționara a fost recunoscută vinovată de organizarea unei scheme de estorcare de bani și bunuri de la mai mulți agenți economici locali.

MITA: LENJERIE ȘI TERACOTĂ
Din documentele analizate, Nina Manole îi asigura pe agenții economici din Sîngerei că nu va efectua controale fiscale și că va modifica actele întocmite în urma verificărilor fiscale în favoarea acestora. În schimb, ea le solicita tot felul de bunuri: bani, rochii, perne, lenjerie de pat și teracotă.

„[…] Acționând din intenție directă a estorcat și a primit mărfuri aflate în comercializare care nu i se cuvin, după cum urmează: 2 rochii, 2 bluze, 3 perechi de pantaloni, 2 perne cu umplutură de tifon și 2 seturi de lenjerie de pat, fără a achita prețul acestora, în sumă totală de 9 500 lei, în schimbul cărora în exercitarea funcției sale, făcând abuz de dreptul exclusiv, a asigurat neinițierea controalelor fiscale la ÎI „Bordei”, se arată în sentința de condamnare a Ninei Manole. Dar acesta este doar unul dintre episoadele investigate de procurori.

DOC
SENTINTA

Tot pentru a nu-i face controale fiscale ÎI „Onceanu Oleg”, funcționara a estorcat de la administrator bunuri și în jur de 150 bucăți de teracotă din ceramică pentru sobă și un set de uși confecționate din fontă și sticlă termorezistentă cu valoarea totală de 1400 dolari.

În biroul său de la Inspectoratul Fiscal din Sîngerei, Manole a fost surprinsă de procurori în timp ce încasa bani, cu titlu de mită, între două mii și zece mii de lei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cvZQ099ACjg&w=670&h=400]

În dosarul penal figurează și fiul Ninei Manole, Nicolae, prin intermediul căreia funcționara estorca bani. Nicolae Manole este un afacerist din Orhei, fondator și administrator al SRL-ului „Manonico Grup”. În 2015, compania s-a ales cu un dosar în instanța din Orhei – pentru încălcarea regulilor de prezentarea a declarațiilor privind calcularea și utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

AMÂNAREA ȘEDINȚELOR ÎN INSTANȚĂ
Nina Manole a fost reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție în februarie 2014.

Potrivit portalului instanței din Sîngerei, din luna iulie 2014 – când dosarul a fost pus pe rol și până la pronunțarea sentinței – pe 7 aprilie 2016,  au fost amânate 18 ședințe de judecată. Însă, printr-un răspuns oficial, Judecătoria Sîngerei ne-a informat că în acest caz s-au desfășurat în total 19 ședințe.

Președintele judecătoriei Sîngerei, Ion Popescu
Președintele judecătoriei Sîngerei, Ion Popescu

În acest sens, președintele judecătoriei Sîngerei, Ion Popescu, ne-a explicat că „n-au fost amânate toate ședințele, de fapt, este vorba de o eroare tehnică pe portalul instanței”. Totodată, judecătorul a recunoscut că au fost amânate mai multe sedințe, însă asta s-a întâmplat din cauza avocaților inculpatei.

[DOCUMENTE]
Sedinta CA Balti
Raspuns Judecatorie Singerei
Manole_Nina_declaratie de avere 2013
Judecătoria Sîngerei – sedinta Nina Manole

Și Mihail Ivanov, procurorul Anticorupție care s-a ocupat de dosar, susține că majoritatea ședințelor au fost amânate din cauza apărării. „Ultimele 3 sau 4 (ședințe – n.r.) le-am amânat la solicitarea apărării. Fie că a fost bolnav (avocatul – n.r.), fie doamna (Manole – n.r) a fost bolnavă”.

MANOLE SE DECLARĂ „CURATĂ”
În instanță, inculpata nu și-a recunoscut vina, declarând că dosarul intentat este o modalitate de presiune, cu aspect politic, organizat asupra ei.

„Clar că nu recunosc! Asta… mi-au făcut-o cei de sus! Oare, asta-i normal să te filmeze în propriul cabinet? E treaba mea ce fac acolo. Ei (CNA – n.r.) au montat filmulețul așa rapid, încât nu se înțelege nimic. Asta-i normal să ți se încrimineze corupția… dacă ai rugat pe cineva să-ți schimbe 100 de euro? ”, spune Manole.

Funcționara a refuzat să precizeze cine anume sunt „cei de sus”, dar ne-a spus că va dezvălui toate detaliile în discursul pe care îl va ține la ultima ședință de judecată. Într-un final, Manole nu a mai avut ultimul cuvânt înainte de condamnare, fugind de pedeapsă în România.

Pe 8 iunie 2016, la Curtea de Apel Bălți urma să aibă loc prima ședință de judecată în cazul Manole, după ce aceasta a făcut recurs la hotărârea de condamnare redactată de magistrații de la Sîngerei. Ședința a fost amânată la solicitarea avocatului care o reprezintă pe fosta șefă a Fiscului de la Sîngerei.

AVEREA ȘI INTERESELE
Nina Manole a devenit șefa Inspectoratului Fiscal Sîngerei în martie 2010, fiind și vicepreședintă a Organizației Teritoriale Sîngerei a PLDM.

În 2013, ziarul local din Sîngerei „Ecoul Nostru”, nota că „Inspectoratul Fiscal de Stat Sîngerei și-a făcut cu cinste datoria”. În articol, Nina Manole a fost lăudată pentru faptul că a supra-împlinit planul pentru Bugetul de Stat la nivel de 112,4%, înregistrând în 2012, o creștere de 42,2% față de anul precedent.

Potrivit declarației de avere din 2013, familia Manole deține o casă de locuit, nouă terenuri, dintre care, 5 le-a primit sub formă de donații în timp ce deținea funcții de stat, un automobil de marcă Mazda 3 pe care l-a procurat în 2013 și un Opel Astra.

MANOLE A COMENTAT PROCESUL, ÎNAINTE DE A DEVENI FUGARĂ
Nina MANOLE: Nu au nicio probă – așa cum prevede codul de procedură penală. Probele trebuie să fie fondate și nu bazate pe presupuneri și interpretări. Da, la mine, anume, toate sunt bazate pe presupuneri și interpretări. […] Am fost arestată pentru că cineva a spus că i-am estorcat 400 de lei. Acesta a fost motivul ca eu să fiu arestată? Și-am stat 29 de zile, după care am fost eliberată de Curtea de Apel. A doua zi, am fost iarăși chemată – pentru a depune declarații. Aveau iarăși un denunț, de la cineva, care cu 2 ani în urmă… am cumpărat eu ceva de la ei –  pentru asta am fost reținută încă 3 zile, la care judecătorul m-a eliberat în arest la domiciliu. Chiar și arest la domiciliu este privarea libertății… Dar nu deținută acolo, unde eu, bolnavă, să stau în subsolul acela, unde n-am văzut soarele 32 de zile. Acolo soare nu-i!”

Iurie ROTARU (freelancer)


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Investigație pentru Studenți”, realizat de RISE Moldova și finațat de un grant acordat de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, faptele și concluziile prezentate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Departamentului de Stat al SUA.

2 thoughts on “Mită la FISC: Rochii, bluze, pantaloni, perne, teracotă și mulți bani

Comments are closed.