Violență, mită electorală și morții cu drept de vot în procesul electoral la Bălți - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

La prezidențialele din 30 octombrie au fost înregistrate mai multe nereguli la secțiile de votare din Bălți.

În listele electorale pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 au fost înscrise 104 637 de persoane. Deși, potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2014, emise într-un comunicat al Biroului Național de Statistică, la Bălți locuiesc 105 mii de persoane, cifra în care intră și persoanele plecate peste hotare la muncă sau studii. Astfel, în listele electorale sunt înscrise mai multe persoane cu drept de vot decât locuitori.

În timpul scrutinului au fost depistate mai multe nereguli în procesul electoral.

– Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General de Poliție din Bălți Olga Bejenari, la una din secțiile de votare „un cuplu a fost înregistrat în calculator (în registrul electronic al alegătorilor n.r.) că a votat, dar în realitate ei nu au votat, adică în dreptul numelui [pe listele din cadrul secției de votare] nu era nici o semnătură”. Poliția a înregistrat cazul.

De asemenea, au fost oferite detalii de la observatorii Promo-Lex privind acest caz: „au venit două persoane și au vrut să voteze, dar în SIAS „Alegeri” era înregistrat precum că aceste persoane au votat deja. Alegătorii respectivi s-au revoltat, pentru că, în buletinele de identitate nu au aplicată ștampila „alegeri 30 prezidențiale 2016”. La SV a fost chemată poliția care a desfășurat mai multe proceduri, dar persoanele respective au plecat fără a vota.

– Poliția a observat în apropierea unei secție de votare publicitate electorală. Asociația Promo Lex de asemenea a raportat un asemenea caz la secția de votare nr. 12 (Palatul Municipal de Cultură) din Bălți.

– La aceeași secție de votare, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale.

– Tot la secția de votare nr. 12 au fost depistate nereguli în listele electorale, iar alegătorii se revoltau din cauza persoanelor decedate înscrise pe propria adresă.

– Tot aici, 2 persoane au fotografiat buletinul. A fost chemată poliția și au scris explicații. Buletinele au fost aruncate în urnă.

– Publicitate electorală a fost atestată și în preajma secției de votare nr. 41 (Casa de Cultură Flacăra).

– Mai multe persoane în etate din Bălți s-au plâns că secția de votare din cartierul „Dacia”, la care urmează să-și dea votul şi-a schimbat adresa. Consiliul electoral de circumscripţie Bălți a motivat asta prin faptul că legea prevede că la o secție de votare nu pot fi înregistrați mai mult de trei mii de alegători, precizând că pe site-ul primăriei informația a fost actualizată.

Consiliului electoral local din Bălți a motivat asta, pentru esp.md, prin faptul că legea prevede că la o secție de votare nu pot fi înregistrați mai mult de 3 mii de alegători, precizând totodată că pe site-ul primăriei informația a fost actualizată, însă, s-ar putea ca alegătorii să nu fi fost informați de secțiile de votare.

– Cele mai grave încălcări s-au petrecut la secția de votare 1 (incinta SA Cet-Nord) unde au identificat posibile cazuri de recompense bănești oferite în apropierea secției de vot. „Au intrat 2 domni și au întrebat cine e observatorul de la un concurent electoral. Doamna observator a ieșit afară cu ei, după care s-a întors cu ceva în mână,” au precizat observatorii.

– La aceeași secție de vot observatorii au raportat obstacole în monitorizarea liberă a procesului electoral.

– La secția de vot nr. 34 (liceul Coșbuc) s-au înregistrat cazul de violență, mai exact, un alegător a intimidat membrii biroului electoral.

– Un alegător a raportat faptul că pe adresa în care locuiește a venit invitație la votare pentru familia sa, dar și pe numele fostului proprietar, Salagor Valeriu și soția sa.

Am procurat apartamentul în 1998 și după câte știu, foștii proprietari au emigrat în Grecia. Acum câțiva ani am vorbit cu dumnealui și mi-a zis că locuiește n România. Cert este faptul că din 1998 proprietarul apartamentului sunt eu, iar dumnealui nu are cum să fie înscris pe aceeași adresă cu mine.

Apartamentul se află într-un bloc locativ de pe str. Leseiciko, sectorul „Dacia”, din Bălți.

– Potrivit datelor CEC, între 15:30 și 18:30, la câteva secții de votare din Bălți numărul de votanți a crescut vertiginos. Mai exact, e vorba despre secția de votare nr. 4, unde de la 15:30 votaseră 33%, la 18:30 cifra practic s-a dublat, ajungând la 60%. 28% dintre voturi au fost efectuate pe lista suplimentară.

Doar la 2 secții de votare din Bălți (3 și 4) s-a înregistrat un număr mare de alegători pe liste suplimentare (30% și 28%). Încă la o secție de votare aproape 10% au votat pe liste suplimentare, restul, cu mici excepții, au înregistrat sub 1% de astfel de voturi.

sursa foto: balti.md