Magnaţii imobiliari din Bălți: Imperiul consilierului Buceațchi - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

În ultimele două decenii, o bună parte din terenurile publice din municipiul Bălți au „migrat” treptat de la autorităţile locale în proprietatea firmelor unor politicieni şi afacerişti locali sau la apropiați ai acestora. Majoritatea tranzacţiilor au fost încheiate departe de ochii publicului. Am documentat o parte dintre aceste transferuri de proprietate, prin care potentați locali au devenit, peste noapte, magnaţi imobiliari.

Al doilea ca mărime municipiu din republică, Bălţi-ul este renumit pentru faptul că este guvernat de regulă de primari şi consilii de orientare de stânga. Până în 2015, pentru o perioadă 14 ani, „capitala nordului” a fost controlată de comuniști, exponenții cărora fie că și-au câștigat capital politic pentru a accede în Parlament, fie au devenit afaceriști prosperi.

Consilier şi preşedinte al comunităţii ruse
Unul din cei care și-a dezvoltat o afacere de succes este președintele comunității ruse din Bălți Pavel Buceațchi, consilier municipal deja la al treilea mandat consecutiv.

buceatchi
Pavel Buceațchi. Foto vksrs.com

Buceațchi este o persoană cunoscută în viaţa politică şi economică din municipiul Bălţi. Conduce comunitatea rusă din Bălți, unde potrivit ultimului recensământ disponibil, aproape 20% din populație sunt etnici ruși, iar rusa este cea mai folosită limbă pe teritoriul municipiului.

Activitatea politică a lui Buceațchi se axează, în mare parte, pe promovarea limbii și culturii ruse, a ortodoxismului și statalității. Grija majoră a lui Buceațchi este funcționarea limbii ruse în Bălți. În 2012, Buceațchi a fost unul din cei care au propus ca documentele oficiale elaborate de Primăria Bălți să fie traduse în rusă. O altă grijă o reprezintă site-urile unioniste – care „acționează asupra conștiinței tinerilor, care va sfârși cu știm noi ce”, afirmă Buceațchi.

O atenție deosebită Buceațchi acordă zilei de 9 mai. An de an, activiștii comunității ruse, îmbrăcați în uniforme militare sovietice, distribuie aşa-zise panglici ale Sfântului Gheorghe, care pentru ruși, simbolizează victoria în cel de al doilea Război Mondial. Marșul de 9 mai scoate în stradă mii de bălțeni.

Buceațchi nu ezită să-și câștige capital politic pe seama acestor evenimente. De exemplu, în 2013, Buceațchi a donat din conturile firmei sale 10 mii de lei pentru a majora ajutorul acordat de autorităţi veteranilor cu 500 de lei, la 1500. Tot pentru 10 mii de lei Buceațchi a privatizat, printr-o decizie a primăriei, 88 mp din fața luxosului centru comercial „Elite”, unde deține spații comerciale.

Buceațchi este, însă, şi unul dintre principalii afaceriști în domeniul imobiliar din oraș. A reuşit să construiască un veritabil imperiu, combinând afacerile cu politica, unde și-a extins conexiunile de la comuniști la „președintele” regiunii Crimeea.

În prezent, suprafața terenurilor deținute de Pavel Buceațchi este de peste 15.000 metri pătrați mai mare decât suprafaţa a două stadioane de fotbal, iar a clădirilor de peste 4.000 de metri pătrați, aproape dublu cât suprafața sediului Primăriei Bălți. Mare parte dintre acestea se află în zone centrale ale orașului. Detalii, AICI

Partenerul separatistului Axionov
Pavel Buceațchi și soția sa Tatiana s-au lansat în afaceri la începutul anilor `90 şi au deținut cel puțin cinci companii. Acum, administrează doar una – Vad-Nord SRL, care a început să crească rapid în momentul în care Buceațchi a intrat în politică. DOCvad-nord-srl

Datele obținute de la Camera Înregistrării de Stat arată că Tatiana Buceațchi a fondat, în 1996, Tvingo SRL, în parteneriat cu alte trei persoane, inclusiv Serghei Axionov, actualul lider al regiunii Crimeea, anexată în 2014 de Federaţia Rusă. Domeniul de activitate al firmei era comerțul, dar în noiembrie 2001, fondatorii firmei Tvingo au decis să lichideze firma invocând “rezultatele nesatisfăcătoare”. Compania a fost radiată însă abia 2006. DOC: s-r-l-tvingo

Serghei este fiul lui Valeriu Axionov, fostul conducător al Comunității rusești din Bălți, dar și fost vice-primar al orașului Bălți în administația socialistului Victor Morev. În prezent Valeriu Axionov este deputat în așa-zisul soviet al regiunii Crimeea din partea Partidului Rusia Unită. Detalii: AICI

15749563_10202811101354285_883427181_n
Valeriu Axionov. Foto: ok.ru

Firma lui Buceațchi – tranzacții în conflict cu legea
Pavel Buceațchi a încercat să intre în politică încă din 2005, când a candidat pentru un fotoliu de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele partidului Partidul Dreptăţii Social­ Economice, condus de generalul Nicolae Alexei. Formațiunea n-a trecut, însă, pragul electoral. DOC: candidatii-pdsem-2005

În 2007 şi 2011, Buceațchi a fost ales în Consiliul Municipal Bălți din partea Partidului Comuniștilor. Aceasta este perioada în care forul municipal a adoptat multe decizii favorabile acestuia.

Astfel, pe 26 februarie 2009, Consiliul municipal Bălți a aprobat vânzarea la licitaţie „cu strigare” a două terenuri. Primul, de 300 metri pătraţi, este situat în apropierea Gării Auto din Bălți, iar al doilea, de 1.200 de metri pătrați, se află pe strada Babinschi, numărul 12. Terenurile au fost înstrăinate deși nu se aflau în proprietatea municipiului Bălți, astfel că autoritatea locală nu avea dreptul să le vândă. DOCdecizia

La acel moment, în registrul bunurilor imobile nu existau înscrieri asupra drepturilor patrimoniale pentru cei 300 de metri pătrați de teren de lângă Gara Auto. În plus, hotărârea Consiliului Municipal Bălți îi interzicea viitorului proprietar formarea, pe acel teren, a unui obiect individual, ceea ce contravine Codului Civil.

Cu toate acestea, terenul a ajuns în proprietatea firmei lui Buceațchi, iar acum este parte a unei proprietăți de 1.700 de metri pătrați pe care consilierul municipal a cumpărat-o pe bucăți, în 1996 și în perioada 2008-2009, și pe care s-a ridicat un complex de birouri cu valoarea cadastrală de 3.000.000 de lei.

wp_20160930_010
Clădirea de pe Ștefan cel Mare 1, valorează peste 3 milioane de lei

Decizia din 2009 a Consiliului municipal Bălți a fost contestată de Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat abia după un an și jumătate de la emiterea ei. Cancelaria cerea în instanță anularea deciziei, dar toate instanțele au respins cererea, pe motiv că s-a depășit termenul de prescripție.

În fața Curții Supreme de Justiție, interesele Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat au fost reprezentate de juristul Elena Usatâi care, la alegerile parlamentare din 2009, a făcut parte din Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Bălţi, reprezentând interesele Partidului Comuniștilor. DOCdosar-csj

În plus, la acel moment, șeful Oficiului Teritorial era Octavian Mahu, care în scurt timp a devenit viceprimar de Bălți din partea aceluiași PCRM.

vis_buceatchi_magnat-imobiliar_balti-1482884749282

Pavel Buceațchi susține acum că nu-și amintește de proces: „Dosar? Care dosar? Nu, probabil e o greșeală, noi nu avem nici un dosar. Pe strada Babinski nici proprietăți n-avem, vă spun sigur, pentru că eu știu toate proprietățile ca pe Tatăl Nostru, cred că aveți date greșite sau cineva vă furnizează informații greșite”.

Totuși, Buceațchi a recunoscut că are legătură cu lotul de lângă gara auto: „Ceea ce ține de parcela ceea de lângă gară, da, a fost o licitație pentru drept de arendă cu 99.000 de lei, dar pe urmă a venit o altă guvernare și ei au anulat asta. Nu i-am acționat nici în judecată. Eu doar le-am propus: dacă voi anulați, dați-ne în schimb altceva, dacă nu vă aranjează. Dar nu am avut nici o problemă. Eu nu-mi aduc aminte să fi avut noi încălcări grave. Ceea ce ține de mine, sunt un om deschis, eu mă țin de cuvântul legii, și compania pe care o administrez lucrează în limitele legii, noi nu ne ocupăm de… cum să mă exprim corect, de careva încălcări grave, obraznice, asta nu sunt metodele noastre.”

Deși Buceațchi nu-și amintește să fi implicat în vre-un litigiu judecătoresc, dosarul privind vânzări ilegale de terenuri nu e singurul în care figurează compania.

În 2008, Vad-Nord SRL a fost acționată în judecată de un fost angajat concediat. Reclamantul, operator la stația peco a lui Buceațchi din Florești, susținea că a fost concediat nemotivat, el aflându-se la muncă în timp ce „a venit directorul întreprinderii spunându-i că este concediat şi că poate părăsi locul de muncă.”

Instanța din Florești a dat câștig de cauză reclamantului, obligând compania lui Buceațchi să achite salariul de 1.400 de lei pentru lunile în care a durat procesul. DOCdosar-floresti

Curtea de Apel Bălți a casat hotărârea primei instanțe și a respins acțiunea ca neîntemiată, stabilind că angajatul concediat a lipsit nemotivat de la muncă. Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel.

Proprietăți publice, achiziționate fără licitație
Compania Vad-Nord SRL a familiei Buceațchi deține mai multe terenuri şi imobile în zone – cheie ale orașului. Unele au fost anterior terenuri publice, pe care, inițial, firma le-a luat în arendă, iar după o perioadă, le-a cumpărat direct de la administrația publică locală, fără organizarea unor licitații.

Astfel, în vecinătatea Universității de Stat Alecu Russo se află o vilă de 137 de metri pătrați, în valoare de peste 1,7 milioane de lei, cu o piscină de 127 de metri pătrați, evaluată la 330.000 lei. În același cartier, este situat şi sediul central al companiei Vad-Nord SRL, estimat la 2,3 milioane de lei, o benzinărie, o vulcanizare şi un centru de birouri, evaluat la peste 3.000.000 de lei și o suprafață utilă de peste 900 metri pătrați.

Tot aici se află și parcarea firmei, cu o suprafaţă de peste 1.600 de metri pătrați, achiziționată în 2012, cu 183.000 lei, prin decizia Consiliului municipal. DOCplanul-geometric

Firma mai deține terenul aferent de 88 de metri pătrați în centrul comercial „Elite” de pe strada Ștefan cel Mare, cumpărat în decembrie 2011, printr-o decizie a primăriei, cu doar 10.000 de lei. DOCdecizia_58

Magazinul propriu zis are 134 m.p, și a devenit parte a proprietății firmei în 2011, când Vad-Nord SRL a fuzionat prin absorbţie cu firma Four SRL, care la fel aparţinea celor doi soţi. În urma fuzionării, activele Four au trecut la Vad-Nord.

Pe lângă aceste active, Buceațchi mai are două benzinării în Bălți şi una în Florești.

Și Comunitatea rusă, al cărei președinte este Pavel Buceațchi, deține un spaţiu de 690 de metri pătrați într-un bloc de pe Str. Mihai Viteazul, nr. 44. Spațiul a fost transmis gratuit comunității de Primăria Bălți.

Politica, boxul și ortodoxia
Deși anul trecut a fost ales, pentru al treilea mandat consecutiv, consilier din partea Partidului Comuniștilor, Buceațchi nu mai reprezintă interesele formațiunii politice.

La începutul acestui an, împreună cu alţi membri PCRM din Bălți, Pavel Buceațchi a trecut de partea grupului de deputaţi şi lideri comuniști care au părăsit partidul pentru a vota guvernul Pavel Filip. În mai 2016, printr-o notă oficială, Partidul Comuniștilor s-a dezis de cei trei consilieri ai săi din Consiliul Bălți, susţinând că aceștia nu reprezintă interesele partidului, ci pe cele personale. DOCnota-pcrm

Buceațchi mai este un apologet al ortodoxiei. Meritele sale au fost apreciate inclusiv de Patriarhul rus Kiril, care l-a decorat pe Buceațchi cu Ordinul „Serafim Sarovski” gr.I pentru „ajutorul eparhiei din Bălți”. Distincția i-a fost înmânată lui Buceațchi de episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

09-03-2013_marchel-ambasadorul-ru-panciuc-buceatchi-foto-moldova-mid-ru
Episcopul Marchel, Ambasadorul rus Muhametșin, Vasile Panciuc și Pavel Buceațchi. Foto: moldova.mid.ru

Episcopul Marchel și președintele comunității ruse apar des împreună la diferite evenimente. Marchel – oficializează slujbe lângă renumitul tanc din Bălți la evenimentele organizate de comunitatea rusă pe 9 mai.

Anul acesta, Episcopul Marchel a devenit „cetățean de onoare al municipiului Bălți”, decizia care a trezit polemici în consiliul municipal din cauza activismului politic a lui Marchel. Buceațchi, alături de câțiva consilieri PN, au fost cei mai înfocați avocați controversatului episcop.

„Marchel e activ în politică în calitate de cetățean, acesta e dreptul lui garantat de Constituție. Iar în cazul nostru, e vorba despre o față bisericească. Haideți să vă amintesc: s-a desfășurat vreun eveniment la Bălți fără să participe episcopul Marchel? Spuneți-mi măcar unul? La toate evenimentele el participă. Uitați-vă cine din conducătorii ortodoxi a participat în careva mișcări anti legii minorităților sexuale, da, noi asta recunoaștem și subliniem că episcopul Marchel nu doar la Bălți, ci și la Chișinău (a organizat) acțiunile …”, a declarat Buceachi. Detalii, AICI

De asemenea, Pavel Buceațchi, care mai este și vice-președintele federației boxului din Bălți, a fost decorat, pentru „contribuția la dezvoltarea boxului în municipiul Bălți”, de clubul de arte marțiale „Pankration” ai cărui discipoli au fost acuzați în presă de violențe împotriva manifestaţiilor pașnice pro-europene și în agresarea jurnaliștilor independenți din Bălți.

Iurie ROTARU


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2016 este asigurată de Biroul pentru Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

3 thoughts on “Magnaţii imobiliari din Bălți: Imperiul consilierului Buceațchi

Comments are closed.