[DOC] Spionii CIA în Bălțiul anilor '50 - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Serviciile secrete americane au publicat în premieră peste 12 milioane de documente desecretizate. Documentele disponibile acoperă un interval de timp de aproximativ 50 de ani și includ rapoarte din diferite țări, dar și fișiere ce se referă la OZN-uri, telepatie, crime de război ș.a.

Orașul Bălți este menționat de mai multe ori, iar un raport din 1958 îi este dedicat în exclusivitate. La Bălți, agenții americani au cules informații despre obiective militare, uzine, căi de comunicație și infrastructură. De asemenea, spionii au întocmit și o hartă.

Raportul este datat cu 9 aprilie 1958 și conține informații despre două orașe: Kaunas din Lituania și Bălți, pe care agenții CIA l-au prezentat ca fiind în România, deși, la acea dată, Basarabia deja fusese anexată de URSS. Din document reiese că spionul american a fost la Bălți, a avut aici surse și cunoștea limba rusă. Însă, detalii despre identitatea lui nu sunt cunoscute. De asemenea, din raport lipsesc câteva pagini.

Tancuri, blindate şi amfibii

Potrivit documentului, cartierul general militar era amplasat „într-o clădire de trei etaje construită recent, cu un scuar larg, situată la una din intersecțiile cu strada Stalindradskaya” [astăzi Păcii].

Americanii descriau și o altă clădire, în care era sediul comandantului garnizonului din Bălți. Potrivit datelor CIA, acesta era colonel, iar clădirea era o „construcție veche, cu două etaje, situată pe strada Lenin” [astăzi Independenței].

În anii 50, la Bălți rămâneau încă în picioare multe clădiri interbelice. Cel mai probabil, spionul se referea la una din ele, fiindcă pe str. Lenin, care în perioada interbelică se numea str. Regele Ferdinad erau amplasate construcții românești de 1-2 etaje. Multe din ele au fost distruse în timpul războiului, iar restul au fost demolate de sovietici în anii `70. În prezent, strada respectivă se numește Independenței.

Potrivit hărții întocmite de spion, sediul comandantului garnizonei era în una din clădirile de pe partea stângă din imagine pe plan secund.

8.jpg
Str. Regele Ferdinand din Bălțiul interbelic [în perioada sovietică – str. Lenin, astăzi – str. Independenței]. FOTO: fotofilmcluj.blogspot.com

Agentul CIA descrie că pe 1 mai 1957, trupele dislocate în cazarme [astăzi unitatea militară din Bălți] au fost supuse unei revizii din partea unui general venit din Odesa. Cu această ocazie, spionul a estimat numărul militarilor, care, potrivit lui, erau: 200 ofițeri, 180 ofițeri ai forțelor aeriene, 1700 artileriști, 2000 infanteriști, 500 mașini blindate, alte 500 de mașini militare de diferite tipuri, 50 de vehicule-amfibie și 12 tancuri.

De asemenea, CIA cunoștea locația și detalii sumare despre poligon, dar și despre spitalul civil și cel militar.

Agentul american informa despre faptul că noul sediu pentru oficialități este aproape construit. Aceasta urma să fie o „clădire de 7 etaje, în care va fi primăria, judecătoria și celelalte structuri oficiale. Clădirea este situată pe str. Leningradskaya” [astăzi Ștefan cel Mare].

Cel mai probabil spionul relata despre actualul sediu al primăriei din Bălți. La acea dată, clădirea se afla în faza construcției, fiind finisată peste un an [în 1958]. Probabil de aceea a furnizat informații eronate privind numărul de etaje, care în realitate sunt patru.

captufra
Raportul spionului CIA despre Bălți [click pentru a descărca]

Aeroporturi pline cu MIG-uri sovietice

Un capitol aparte este dedicat analizei drumurilor și gărilor. De exemplu, documentul consemnează că „traseul Bălți – Cernăuți via Botoșani este pavat cu beton și asfalt.

Ceva mai mult spionul vorbește despre gările și aeroporturile din Bălți. CIA cunoștea că în Bălțiul acelor vremuri erau folosite locomotivele cu aburi, iar trenurile de pasageri aveau câte 12 vagoane. De asemenea, spionul relatează că Gara de Nord este mai des folosită decât Gara Pământeni.

Referindu-se la aeroporturi, agentul nota că pe aeroportul Bălți-Ledoveni staționează MIG-uri, iar pe actualul aeroport orășenesc [str. Aerodromului] sunt în jur de 10 hangare și câteva avioane de vânătoare sovietice.

oth208_3
Avion de vânătoare sovietic MIG, folosit în al doilea Război Mondial. FOTO: aviapress.com

Este descris și depozitul de autobuze, situat pe str. Kotovski [astăzi Decebal],în care staționau „50 de autobuze și 25 automobile Pobeda, destinate oficialităților locale.

Stațiunea radio din Bălțiul anilor `50 era localizată pe str. Lenin [astăzi Independenței] și era conectată la „mai multe megafoane amplasate pe stâlpii din oraș, prin care erau difuzate muzica și anunțuri.” Poșta, telegraful și telefonul erau situate într-o clădire de pe strada Leningratskaya [astăzi Ștefan cel Mare].

Uzine cu regim secret

Spionul CIA dedică o atenție deosebită industrie bălțene.

Documentul relatează despre un nou complex militar pus în funcțiune la Bălți. El era situat pe str. 28 iunie [astăzi 31 august], care era înconjurat cu un gard de 10 m (!) înălțime, astfel încât doar 4-5 clădiri din complex erau vizibile, iar vizavi era o oloiniță.

La uzină munceau în jur de o mie de oameni din afara orașului. Toți erau membri de comsomol și partid. Agentul nota că „pentru uzina dată erau aleși cei mai de încredere oameni ai partidului. Ei practic nu părăseau teritoriul complexului, iar potrivit zvonurilor, pe teritoriul complexului erau și magazine, dar și localuri pentru destindere.” Spionul nu cunoștea ce anume producea uzina.

Pe actuala stradă 31 august, în apropierea Gării Pământeni, sunt amplasate câteva hale ale renumitei uzine „Răut”, care în perioada sovietică producea sisteme de navigare pentru nave maritime sovietice. Probabil agentul se referea anume la această uzină.

Vizavi de blocurile „Răutului” este amplasată AO „Floarea Soarelui”. Probabil, în anii descriși în document, aceasta încă era o simplă oloiniță.

WP_20160303_003.jpg
Blocul uzinei Răut. Spionul relata că uzina e una secretă și este înconjurată de un gard de 10 m.

Agentul mai descrie o uzină care produce articole de metal, precum paturi, cărucioare, containere pentru ulei și tacâmuri. Uzina avea în jur de 200 de angajați și era situată pe str. Stalingradskaya [Păcii].

O uzină mult mai mare se situa la periferia de est al orașului și producea articole de piele și blănuri. La complexul industrial munceau în jur de 2 mii de oameni, iar agentul o numește „cel mai important obiectiv industrial al Bălțiului.

Uzina descrisă e probabil combinatul de blănuri, cea la care în primii ani postbelici munceau deținuții lagărului de concentrare sovietic din Bălți. Astăzi, halele părăsite ale complexului sunt amplasate pe str. N. Iorga, în cartierul Podul Chișinăului.

2
Agentul american era impresionat de rotocoale de fum scoase de fabrica bălțeană. FOTO: baltigraphia.me

De asemenea, la Bălți funcționa o fabrică de zahăr, situată la un kilometru de Gara de Nord. Fabrica era descrisă ca o „clădire cu opt etaje, ale cărei hogeaguri scot impresionante rotocoale de fum.” Fabrica dată a fost construită încă în perioada interbelică și există și acum, pe str. Kiev.

Lângă fabrica de zahăr era amplasată o fabrică care producea alcool și liquor slab. De asemenea, la Bălți mai funcționau trei oloinițe și șapte mori.

Presupusa centrală nucleară

Spionul descrie o centrală electrică, aflată la acel moment [iunie 1957] în construcție, care a început în 1954. Ea era situată la 2 km de Bălți, pe traseul Bălți-Soroca. Spionul cunoștea că spre stație duce o linie de cale ferată și presupunea că  stația va fi capabilă să alimenteze  cu electricitate toată Moldova.

De asemenea, agentul citează două surse, numele cărora sunt secretizate. Potrivit primei, firele de înaltă tensiune spre Bălți vor fi trasate sub pământ. Potrivit celei de a doua, în locul stație electrice, de fapt, se construia în secret una nucleară!

Totodată, la Bălți funcționa „o stație de energie termică construită în perioada interbelică și recent modernizată.

 

harta-detaliu1
Harta întocmită de spionul american [detaliu, click pentru a mări]
Legendă:

E – sediul Comandantului Garnizonului
F – cartierul General Militar
Z – aeroportul orășenesc
A – cazarme
B – teritoriu destinat exercițiilor militare
C – atelier de reparație a avioanelor
P – spitalul militar
O – spitalul civil
V – depoul de autobuze
S – radio
T – poșta
D – uzina militară secretă
I – oloiniță
L – oloiniță 2
C – oloiniță 3
M – uzina de metal
N – uzina de blănuri
G – fabrica de zahăr
H – fabrica de alcool
A – centrala termică
R – primăria

1 thought on “[DOC] Spionii CIA în Bălțiul anilor ’50

  1. Se pare ca tot acei membri de partid mai traiesc si azi si ne conduc cu frica in fantomele, create in capul lor, care sunt vii si nevatamate.

Comments are closed.