Pe străzile întunecate ale Bălțiului de seară - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Recent, Ofițerul de Presă al Inspectoratului de Poliție din Bălți a atenționat orășenii să nu iasă afară după lăsarea întunericului și să nu poarte cu sine obiecte prețioase. Reporterul Social Media Bălți s-a plimbat pe străzile Bălțiului de seară pentru a afla cât de sigure sunt acestea.

 ————————————————————————

Carabinierii nu insuflă încredere

16683223_581271875404300_533205569_nE 18:30. Nicu se grăbește acasă. La stația de lângă stadionul orășenesc așteaptă un autobus spre Dacia. Zice grăbit că cea mai periculoasă zonă din Bălți e Dacia. Acolo se adună toți beţivanii. Fac gălăgie până la miez de noapte.

Deja e sătul de răcnetele lor aburite de alcool. Noaptea nu iese nici până la magazin. Zice că foarte rar observă patrule de carabinieri, însă, aceștia nu-i insuflă încredere, căci ei singuri se tem.

Nicu urcă într-un 25 aproape plin, iar eu i-au un troleu spre Gara de Nord.

În sala de așteptare a gării nu e niciun suflet, doar doi polițiști, așezați relaxat, se joacă în telefon. Deasupra lor, pe perete, strălucește indicatorul: Atenţie! Supraveghere video.

16652591_581274492070705_1866785785_n-2Peste câteva minute, oamenii în uniformă se ridică și ies. Analizează prin întuneric, de departe, tot peronul. Totul pare în ordine. Merg la chioșc și-și i-au câte o cafea.

Acolo, deja îi așteaptă colegii lor, sosiți cu o autospecială cu girofarurile aprinse. Polițiștii discută aprins, din când în când aruncând priviri prin părți.

Întunericul mă bagă în panică

Cu troleibuzul nr. 2 mă întorc în centru. Pe drum o întâlnesc pe Olga. Se întoarce de la muncă. Lucrează la PPT, în centru. Despre străzile Bălţiului îmi spune într-o suflare că Nu mi-i frică să mă plimb noaptea, mai ales că acuma nu este chiar târziu. E 8 seara. Iar polițiștii care patrulează îmi crează o atmosferă de siguranță. În opinia ei, cartierul Dacia e cel mai periculos, dar ea rar ajunge în partea ceea a orașului.

Am petrecut-o pe Olga până la căminul în care stă acum, vizavi de Maternitate. Acolo, Olga e așteptată de prietena ei Diana (foto), care știe din propria experiență că străzile întunecoase ale Bălțiului pot insufla groază.

16650255_581273458737475_282506754_n

Diana a trăit un timp pe str. Konev. Eu învăț și lucrez, așa că mă întorc acasă târziu. Când mă îndreptam spre casă, la un miez de noapte, îmi era groază de acea pustietate a ulițelor. Uneori se mai stingeau lămpile de pe stâlpi și întunericul mă băga în panică.

Diana consideră că cele mai periculoase cartiere din Bălți sunt Dacia de Jos, unde-i traseul spre Corlăteni, și Cartierul 8. Pe acolo nu patrulează peste tot carabinierii. Ei umblă numai pe străzile centrale.

Acum peste tot îi periculos

Pe la 9 seara, chiar și pe piața centrală e foarte puțină lume. Am stat pe o bancă din parcul central preț de jumătate de oră, până am întâlnit un trecător.

O doamnă cu o lesă în mână se plimba lin pe o cărărușă iluminată. Din când în când își striga câinele ce zburda prin zăpadă.

Doamna zice că rar se plimbă singură prin parc. Știe că peste tot este foarte periculos. Înainte, Cartierul 8 era de temut. Acum peste tot e așa. Ea merge doar pe unde-i lumină și nu se teme, căci nu departe-i poliția.

captura
Click pe imagine pentru detalii

Prin centru se plimbă doar câteva cupluri de tineri. Lipiți strâns unii de alții, fac cercuri de la Ștefan, pe bulevardul pietonal, până la Universitate și înapoi. Ca într-un ritual.

Lângă chioșcul din apropierea Teatrului stă o ceată de băieți. Fumează și beau cafea din păhărele de plastic. Doi ciudați se încălzesc la focul veșnic de lângă tanc. Câteodată, de pe Ștefan cel Mare se aud girofarurile poliției rutiere.

În perimetrul Universității, am întâlnit, în sfârșit, doi carabinieri. Primii și unicii din seara asta. Ei nu stăteau locului. Parcă căutau ceva. I-am întrebat dacă sunt la curent cu avertismentele poliției din Bălți,  la care mi-au răspuns scurt: Nu… străzile Bălţiului nu sunt periculoase.