La Bălți funcționează filiala ONG-ului internațional AIESEC – una din cele mai mari organizații de tineret din lume. În prezent, numărul voluntarilor în această organizație depășește un milion de oameni de pe tot mapamondul. Obiectivul major ale ONG-ului e dezvoltarea potențialului uman.

Reporterii Social Media Bălți au stat de vorbă cu tinerii AIESEC-eri din Bălți pentru a afla cum vor ei să schimbe lumea.

După ore, în una din aulele Universității Alecu Russo din Bălți continuă să se audă discuții aprinse. Sunt câțiva tineri care întocmesc business planuri, elaborează tactici de dezvoltare și caută parteneri pentru proiecte.

Au toți între 18 și 25 de ani, sunt studenți sau elevi obișnuiți, dar că au în plan să schimbe lumea din jurul lor.

Această organizație este mai degrabă o platformă de autodezvoltare, deoarece aici nu sunt oameni care insistă să faci anumite lucruri fără dorința ta. Nu e o școală, nu sunt profesori. Aici ești o persoană dornică de a cunoaște ceva nou și de a face schimbări în societate, consideră Corina Bocancea, președintele AIESEC Bălți.

13173828_996677950419399_3221494777275209048_n
La 18 ani, Corina Bocancea preda engleza copiilor din Bulgaria.

Corina a devenit șefa AIESEC Bălți după o experiență similară în Bulgaria. Eram într-un program de schimb cultural. Pe atunci abia împlinisem 18 ani. Am fost membru AIESEC în Bulgaria și am rămas  acolo pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece am fost entuziasmată de faptul că sunt capabilă să aduc schimbări pozitive în societate.

E o motivație puternică să poți aduce un zâmbet pe fața unui copil, atunci când îl înveți engleza, deși el nici bulgara nu cunoaște încă, dar știe să numere până la 10 în engleză. Asta a fost foarte cool.

Atragem oameni prin multiculturalism

La sediul AIESEC Bălți, pe pereți sunt atârnate steagurile diferitor țări: Germania, Norvegia, Mexic. Toate au fost aduse de tinerii din străinătate care au venit la Bălți, să se inspire din munca tinerilor noștri.

Noi atragem oameni prin multiculturalism. Acum conlucrăm cu tineri din Turcia, Bulgaria și SUA.

Am reușit să aducem la Bălți o persoană din New York. Aceasta a fost mentor pentru profesorii din Bălți. Toate școlile au rămas impresionate.

De asemenea, atragem oameni prin platforma pe care o avem. AIESEC are peste 4000 de proiecte în diferite țări, la care poate aplica oricine. Nu este neapărat vorba de bani. Sunt proiecte în țări apropiate de Republica Moldova, precum România, Turcia, Ucraina, deci nu sunt necesare mari cheltuieli, relatează Corina.

Bazele AIESEC au fost puse imediat după al doilea război mondial, cu scopul de a uni studenții din diferite țări, deoarece, se știe, tinerii sunt motorul societății. Prin forța tineretului rebel, entuziast, dar și capabil se pot face marile schimbări în bine.

AIESEC Bălți a fost fondat în 2008, datorită efortului a trei studenți, printre care și Cristina Bereghici. Cristina a aflat despre AIESEC de la un voluntar din Timișoara și a rămas impresionată de activitățile pe care le desfășurau tinerii timișoreni.

Am absolvit, la Bălți, facultatea de Economie, specialitatea Contabilitate. Pe lângă mine au mai absolvit alte 29 de persoane. Pentru o companie, care ar fi diferența să mă angajeze pe mine sau pe colegul meu? Diferența o face AIESEC.

Aici am învățat cum funcționează o companie multinațională. Experiența mea în Project Management, HR tools, Financial Management a făcut diferența. Am învățat să mă adaptez la lucruri noi, oameni noi, mediu nou; cum să-mi planific timpul, resursele și efortul pentru realizarea obiectivelor.

AIESEC mi-a oferit cunoștințe pe care nu le puteam obține de la facultate. Pe lângă cunoștințe, mi-a oferit oportunitatea de a le aplica în practică. Momentan, pe plan profesional este totul mult mai simplu.

Pe la 5 seara, când în universitate rămân doar paznicii și menajerele, tinerii continuă să muncească. Un membru AIESEC are un program de lucru de 15 ore pe săptămână. Fiecare are responsabilitățile sale, fie că e vorba de resurse umane, marketing sau relații externe.2017-02-24_09h53_382017-02-24_09h54_03

 

În fiecare an, AIESEC Bălți organizează proiectul Get Ready, prin care încearcă să-i ajute pe liceeni să urmeze o facultate potrivită lor, dar și să-i motiveze să se dezvolte.

Astfel, prin dezvoltarea potențialului tinerilor, voluntarii luptă cu cel mai atroce dușman al lor: mentalitatea depășită a societății noastre.

Toți întreabă de bani și cât profit îți aduce organizația, pe când, de fapt, se face voluntariat. Oamenii nu prea vor să facă nimic gratis, doar că ei nu realizează că pierd o mulțime de experiență, care poate fi mult mai prețioasă decât banul, conchide președintele AIESEC Corina Bocancea.