Pe 2 marie 2017 se împlinesc 25 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. O masă rotundă dedicată conflictului din 1992 a fost organizată în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie. La eveniment au participat elevii liceului „Ion Creangă” și veteranii Boris Marcoci și Igor Savenco.

„A fost o trădare din partea politicienilor, își amintește Igor Savenco. Am fost aruncaţi în gura morţii pentru că nu eram asigurați cu suficientă muniţie. Aveam doar câte un kalaşnicov cu 30 de gloanţe. Așa că noi am încetat să luptăm nu din cauza că nu aveam curaj. Curaj era, dar nu aveam muniţie.”

Etapa activă a războilui din Transnistria s-a început pe 2 martie 1992, deși separatiștii atacau forțele centrale încă din 1990. După ce Republica Moldova a devenit membru ONU, președintele Mircea Snegur a autorizat un atac armat asupra separatiștilor transnistreni.

În total, din partea Republicii Moldova au luptat în jur de 30 mii de oameni, 780 din ei fiind din Bălți. Optsprezece bălțeni și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

Forțele moldovenești au fost înfrânte după aproape cinci luni de lupte. Pe parcursul conflictului, de partea transnistreană au luptat armata a 14-a a Rusiei, detașamente de cazaci, voluntari ruși și ucraineni.