Bunica mea are cont pe Facebook! - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Biblioteca „Eugeniu Coşeriu” din Bălţi desfășoară cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru persoane de vârsta a treea. Proiectul, care se numește „57+IT”, se bucură de o mare popularitate printre bunicile și buneii din Bălți. Reporterii Social Media Bălți au mers să vadă cum se descurcă bătrâneii la calculatoare.

————————————————————————

Într-una din după-amiezile ploioase de martie, sala de calculatoare a bibliotecii Eugeniu Coșeriu se umple de oameni.  Ei n-au venit să citească sau să discute literatură. În tăcere, ca înaintea unui examen, stau cu ochii lipiți de monitoare. În lumina semi-obscură a sălii de bibliotecă își caută de treabă în lumea internetului.

O bătrânică ascultă muzică pe Youtube, alta a accesat poşta sa electronică şi aşteaptă să vină dna Nina Gherman ca să-i explice cum se trimite o scrisoare de asta, care n-are nevoie de plic și poștaș.

16825920_727306947447257_2074428073817505375_o.jpg
sursa: Facebook.com

 

Un bătrânel încearcă să se logheze în Gmail. Căuta în tastatură caracterele necesare, blolborosind ceva pe sub nas. Cinci minute rătăceşte deaspra tastaturii, înfinge cu degetul câteva taste, apoi se ridică şi se aşează la un alt calculator.

…oricum, eu am răbdare

Dna Nina Gherman este Formator de la Centrul de Excelenţă Bălţi. Ea are grijă ca bătrâneii din Bălți să poată trimite un email, și-și facă conturi pe Facebook și Skype și să poată lucra în Microsoft Word.

Ei sunt la o vârstă când explorează încetişor. Vin aici persoane dornice să înveţe. Nu e nici uşor, dar nici foarte greu, oricum, eu am răbdare. Sunt şi din cei care nu ştiu nimic şi trebuie să-i învăţăm de la zero. E ceva mixt: sunt care învaţă repede, sunt care învaţă mai greu. Însă, fac asta cu plăcere, iar când faci cu plăcere, totul merge uşor.

De nu, am rămâne în sec. XV

Dna Gherman alearga de colo-colo la fiecare solicitant. Cu răbdare le explică de unde să ia şi unde să pună. Mă așez lângă o bătrânică, care zâmbește în timp ce scrie un lung răvaș electronic. Tastează cu grijă. Stă cu ochii în tastatură până scrie un cuvânt, apoi îl verifică. E scris corect și mai adaugă unul și încă unul.

Se numește Liubovi. Vine regulamentar la cursuri. Îi place. Cum vă descurcați? o întreb. Doamna îmi zâmbeşte ca unui copil. Copii şi tinerii prind repede toate ăstea. Teoretic înţeleg, dar practic e mai greu. Din prima rar reușesc, de aceea repet des.

16835729_727461397431812_3069643288085497648_o
sursa: Facebook.com

 

 

Vorbim despre drăciile ăstea de calculatoare și copilărie fără internet. Înainte erau multe altele, îmi zice Liubovi. Acum tinerii trăiesc în lumea virtuală. La noi era ceea ce se poate pipăi. Îmi place mirosul cărţilor şi sălile de lectură tradiţionale. Virtualul nu e al meu. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o carte, o găseşti pe internet, însă nu o pipăi, şi mă atinge de mână, iaca aşa.

Vreau să desenez un bujor. Dar nu-l văd cum creşte, nu-l pot uda, înțelegi? Se pierde acel simţ profund al naturii. Dar da, totul poate fi găsit ușor. Spre exemplu, eu nu l-am văzut niciodată pe Enstein, ştii cine este? Da, răspund, fizician. Molodeţ! În internet îl pot găsi şi pot să-l văd.  Internetul ne uneşte, dar şi ne desparte totodată: eu îl văd pe om, dar nu-l simt aproape, nu-l pot pipăi. Însă, îmi place să învăţ. Vreau să fiu în pas cu lumea. De nu, am rămâne în sec. XV.

Vreau și eu să explorez lumea asta virtuală

Dna Marina tocmai își accesează poșta electronică. Deasupra tastaturii stă deschis un caiet plin de teorie. Se logheză și se oprește, privind cu coada ochiului spre monitorul dnei Liubovi. Unele teme sunt ușoare, altele sunt grele; unele teme mai grele, altele mai ușoare.

11.jpg

Îmi amintesc de copilăria mea… Acum copii sunt mai inteligenți. La 6-7 ani pricep în telefoane. Noi putem trăi și fără internet, dar avem nevoie. Eu mai învăț pentru a-i arăta nepoțelei mele că și eu sunt de ceva în stare. Mereu sunt interesată de ceva nou, vreau și eu să explorez lumea asta virtuală.

Avem deja 220 de persoane care au participat la aceste cursuri

Noi activăm deja de doi ani, povestește Nina Gherman. Activăm în cadrul Novotecii, un program de informare din Republica Moldova. Centru nostru livrează servicii de informare pentru oamenii de vârsta a treia. De aceea și se numește 57+IT. Acum prestăm și alte servicii, tot pentru grupul în etate: calculatorul – consilier în antrenarea memoriei. Avem ședințe în fiecare joi. Facem diferite jocuri, deschidem site cu jocuri logice pentru antrenarea memoriei. Cursurile 57+IT le-am inițiat chiar de la inaugurarea proeiectului, la cererea unui domn în etate. Până acum, avem deja 220 de persoane care au participat la aceste cursuri.

12.jpg

Cursurile sfârșesc spre seară. Bătrâneii închid toate aplicațiile pe calculator. Se întind și încep să părăsească biblioteca. Cineva se uită pe fereastră, afară încă plouă. O bătrânică, cu căști imense pe urechi, nu observă agitația din jur. Fără să scoată căștile întreabă cu vocea ridicată: pot să mai rămân?