„Drepți între popoare” este titlul expoziției vernisate la Universitatea Alecu Russo de Ambasada României în Republica Moldova, pe 13 martie curent. Expoziția este dedicată oamenilor care în timpul Holocaustului își riscau viața pentru a salva de moarte evreii.

Holocaustul este unul dintre cele mai dureros moment din istoria umanității. Este totodată o perioadă neagră inclusiv în istoria României și a Basarabiei, care a prefațat și alte momente triste cum ar fi foametea și deportările în Siberia. 

IMG_5790
Daniel Ioniță: „trebuie să avem curajul de a spune tinerilor adevărul despre istorie”

Este important să cunoaștem și să ne asumăm trecutul, să-i învățăm lecțiile și să devenim astfel mai buni. E important să învățăm noile generații că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu mai permite  ca separatismul, pe baze entice sau religioase, să ducă la repetarea  unor asemenea atrocități. Trebuie să avem curajul de a spune tinerilor adevărul despre istorie, pentru ca niciodată tinerii să nu-și piardă curajul în fața vieții, să fie în măsură să-și pregătească cum se cuvine viitorul, a declarat Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Noi suntem în stare să modelăm prezentul și viitorul, dar nu mai putem modela trecutul. Secolul XX a fost un secol crucial pentru omenire, pentru că a fost un secol al supraviețuitorilor. Din păcate, n-a expirat această stare, suntem în secolul XXI și nu știm dacă este mai liniștit acest secol decât cel precedent.

Astăzi rememorăm o lecție a trecutului pentru a educa societatea în spiritul toleranței și al valorilor democratice, a menționat Rectorul Universității Ion Gagim.

„Drepți între popoare” este titlul acordat de statul Israel eroilor care în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, și-au riscat viața salvându-i pe evrei de la moarte.

Până acum, acest titlu a fost acordat la 26 mii de oameni, printre care se numără 60 români.

queen mother elenaIMG_5811IMG_5812IMG_5806IMG_5807