Locul unde copiii străzii se simt ca acasă - Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Aproape o treime din copiii din Republica Moldova cu vârsta sub 15 ani trăiesc în familii incomplete, se arată în studiul Sărăcia copiilor în Republica Moldova, realizat de Centrul Analitic Expert-Grup. Din ei, 13% trăiesc fără mama lor, iar 25% – fără tatăl. De asemenea, în jur de 7% din numărul total de copii trăiesc fără ambii părinţi.

Mulți din acești copii nu sunt neapărat orfani în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă orfani din punctul de vedere social, adică părinții lor biologici sunt în viață.

screen-shot-2017-04-07-at-2-48-38-pm.png
Ponderea copiilor orfani în R. Moldova și evoluția numărului lor din anul 2000 până în 2005

În studiu se precizează că în 2005 circa 16% din copiii din Republica Moldova, cu vârsta sub 18 ani, intraţi în cercetare, locuiau în familii unde unul sau ambii părinţi lipseau din motive legate de emigrare. Aceasta însemnă că cel puțin 144 mii de copii de până la 18 ani locuiesc fără părinţii lor.

Luând în considerație că din 2005 încoace rata emigrării din țară s-a intensificat, numărul familiilor incomplete ar putea fi mult mai mare.


Povestea începe aici

O sută patruzeci și patru de mii de copii fără părinți. Un număr mai mare decât locuitorii orașului Bălți. Un Bălți în care trăiesc doar copii orfani. La aceasta mă gândeam într-o după amiază plictisită de martie, în timp ce autobuzul nr. 25 mă ducea în sectorul Dacia.

După ce am coborât într-o stație aglomerată de pe strada Bulgară, am mers de-a lungul străzii, privind atent indicatoarele stradale. Strada Bulgară nr. 73, 75, ah iată și 77. Acolo, într-o curte mărginită de blocurile multietajate dau, mai întâi peste grădinița nr. 35, apoi de o clădire zugrăvită într-un verde pal: Centrul de primire a copiilor în regim de urgență „Evrica”.

17467824_600154180182736_1287697917_n

Intru. Păşesc pe nişte scări de lemn şi pătrund la etaj. Într-un cabinet micuț, plin de stocuri de hârtii și jucării de pluș, lucrează două femei. Le întreb cu ce se ocupă. Inga, face o notă telefonică, iar Doina întocmește o fișă de observare. Deși asta nu-mi spune nimic, înțeleg că e important, așa că, în liniște, mă retrag. Intru într-un alt cabinet, unde mă primește Inna Sîciova, directorul interimar al Centrului Evrica.

Sunt copii care niciodată n-au ţinut săpunul în mână

De regulă, îmi explică Inna Sîciova, lucrăm cu copiii care provin din familii social-vulnerabile. Acești copii ajung la noi fiind trimiși de Primărie. De asemenea, Poliția ne aduce copiii străzii, care cerşesc pe la biserici, în centru, la Fourchette sau Elite.

De două ori pe săptămână plecăm în teren să căutăm copii care au nevoi de noi. Ştim locurile unde se adună: la Gara de Nord, la spital, şi precum am menționat, în locurile unde se cerşeşte.

Când un copil ajunge la Evrica, acesta este controlat de un medic. De asemenea, aici activează și un psiholog, care conduce copii din și la școală, se interesează de reușita lor școlară și le ajută să-și facă temele de acasă.

Una din preocupările de bază a centrului Evrica este igiena. Sunt copii care n-au ţinut săpunul în mână, afirmă dna Sâciova, noi îi deprindem să se spele, să se pieptene, să se îmbrace.

În general, continuă Ina Sâciova, ajutăm copiii să se integreze în societate. Sunt cazuri când angajăm părinţii lor în câmpul muncii, dacă aceştia au nevoie. Şi scopul nostru primordial este să întoarcem copilul în familie. 

Organizăm diferite activităţi, iar vara dispunem de locuri în tabere de odihnă. Organizăm toate sărbătorile la fel cum se face în familii obișnuite: Anul Nou, Paştele, Crăciunul.

Regimul

Doina şi Inga sfârşesc de completat foile. Ambele răsuflă din greu.

Activitatea copiilor este ghidată de un regim, îmi povesteşte Inga [asistentă socială], care este aproximativ identic în fiecare zi. La ora 7 e deşteptarea, urmează micul dejun, îmbrăcarea și mersul la școală sau grădiniță. Dacă sunt mai mărişori se duc singuri la şcoală. 

După ce se întorc, în primul rând mănâncă, apoi se schimbă şi urmează somnul de după-amiază, care nu este obligatoriu și pentru cei mari. 

Apoi, copiii își fac lecţii, pot veni la calculatoare dacă au nevoie de informaţie pentru şcoală. Chiar dacă nu au teme pentru acasă tot pot să vină la calculator, dar nu mai mult de o oră. Iar dacă sunt pedepsiţi, nu le este permis deloc.

În fiecare dimineaţă luăm pe umeri toată răspunderea pentru acești copii și suntem pregătiți pentru orice, deoarece și noaptea pot apărea noi beneficiari.

După ce copilul ajunge aici, deja noi facem evaluarea iniţială, evaluarea complexă, planul de bazare pe asistenţă. 

De asemenea se începe a discuta cu părinţii. De exemplu sunt unele cazuri când copiii fug de acasă şi sunt căutaţi de părinţi. Anunțăm părinţii, aflăm cauzele problemei, iar ei îi pot lua de aici. 

17505845_600157420182412_1560426716_n
Doina și Inga

În perioada cât copilul este la Centru, cu el lucrează asistentul social, psihologul, educatorul și asistentul medical. Aceste este primul care consultă copilul. Uneori se întâmplă că unii au leziuni corporale, sunt bolnavi, au nevoie de tratament sau chiar de internare în spital. 

Psihologul face teste din care putem afla care este starea de spirit a copilului și dacă are nevoie de terapii. Asta se face, spre exemplu prin pilde sau povești, cum este pilda cu păstorul și oile.

Răul va fi învins

Inga priveşte la ceasul de pe perete şi-mi spune că trebuie să meargă la grădiniţă, după copii.

Am coborât s-o aștept la parter. Aici l-am întâlnit pe Nicolae (numele copiilor au fost modificate – n.r.), un băiat de vreo 5-6 ani, care priveşte desenul animat Trei Voinici [Три богатыря]. Îmi place acest desen animat. Amuş apari bogatârii. Dar vrăjitoarea ceea îi clonează. Dar au să scape, îmi povestește fericit. O să-i învingă pe cei răi şi vor salva şi soţiile lor. Stai să vezi!, îmi spune Nicolae ținându-și strâns pumnii de parcă era gata să intre și el în luptă, ca binele să câștige.

17496354_600155576849263_1589800836_n_fotor.jpg
Nicolae speră că binele va câștiga

Inga coboară și mergem împreună la grădiniță, după Sanda. O dulceață de copil. M-a salutat sfios și a fugit înainte. Așa-i la început, zice Inga. Dar dacă te va cunoaște, ai să vezi ce face. Ehee!

17505939_600155023515985_1013748178_n

Revenind în Centru, Sanda își cuprinde fratele mai mare cu patru ani, Cristi. Băiatul își lasă caietul cu tema de acasă pe canapea și se așează cu sora în fața televizorului. Povestea cu voinici încă derulează.

Uite, aici s-a mirosit clei

Una din zonele pe care angajații Centrului Evrica inspectează des este blocul nefinisat al Spitalului Clinic Municipal din Bălți. Acest morman de beton este împrejmuit de un gard la fel de sinistru ca și clădirea însuși.

În ziua în care am mers cu Inga și Doina să patrulăm regiunea timpul era morocănos – ploua mărunt. Am pătruns în interiorul clădirii. Acolo, printre camere de spital niciodată folosite șuieră un vânt nebun. Ar fi un loc excelent pentru filmele de groază.

17506053_600156490182505_346201498_n

Cu polițistul în fruntea coloanei, căci toate ieșirile în teren sunt ghidate de un om al legii, urcăm scările. Peste tot sunt împrăștiate cioburi de sticlă, seringi și bucăți de materiale de construcție. Simt cum sub tălpi pocnește sticla.

17505967_600156646849156_662425854_n

Iaca na, Inga îmi arătă spre niște pungi cu o substanță cafenie înăuntru, uite aici s-a mirosit clei. Doamne ferește! 

Fără poliție nu venim aici, continuă Inga. Se întâmplă des să-i găsim într-o stare în care nici nu se pot ridica, iar uneori injură și chiar sar la bătaie. 

17392979_600156313515856_573617975_n

Polițistul, de unul singur controlează acoperișul și se întorce ridicând din umeri. După vreo jumătate de oră ieșim din clădire. Astăzi, nu am găsit pe nimeni, dar spitalul e mare, aici e nevoie de hoinărit cât e ziua de lungă.


P.S.

Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă „EVRICA” este una din cele două instituții publice din Republica Moldova care oferă asistenţă urgentă copiilor străzii.

Aici uşile sunt deschise 24/24 pentru copiii de la 5 la 18 ani și pe un termen de maxim 30 de zile.

Adresa: mun. Bălți, Str. Bulgară 77/7                                                     Telefon: 0/231/6-53-91