“Democraţii” lui Plahotniuc de la Bălți | Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți

Mai multe instituții și întreprinderi de stat din municipiul Bălți sunt conduse de persoane ce fac parte din conducerea locală a Partidului Democrat. Unii au ajuns în funcție după ce au părăsit alte partide, aderând la democrați. Deși oficial funcțiile publice le aduc venituri modeste, aceștia reușesc să fie darnici în campaniile electorale, “mulţumind” astfel partidului pentru promovarea în funcţii.

În municipiul Bălți, Partidul Democrat nu s-a bucurat niciodată de o popularitate deosebită. La parlamentarele din 2014, PD-ul a fost votat de ceva mai mult de 5 mii de persoane din cei peste 100 de mii înscriși pe listele electorale (10%). La localele din 2015 a obţinut doar un loc în Consiliul Municipal, iar candidatul democraților la funcția de primar a acumulat doar o mie de voturi (3,5%).

Mașini de lux pe banii părinților

Din februarie 2017, lider al democraților bălțeni este fostul comunist Octavian Mahu. Acesta și-a făcut cariera politică în rândurile PCRM, fiind viceprimar, în anii 2011-2015, în perioada administrației lui Vasile Panciuc. Totodată a exercitat și funcția de primar interimar câteva luni în 2011 și câteva uni în 2015. Anul trecut Mahu a fost numit reprezentantul Guvernului la Bălți.

media_143032154841896800
Președintele PD Bălți, Octavian Mahu, susține că a procurat un BMW X5 pe banii părinților. FOTO: hotnews.md

Potrivit declarațiilor de avere, Mahu este unul din cei mai săraci politicieni bălțeni. Cel puțin în declarații. Cu toate acestea funcționarul, care are o slăbiciune pentru mașini impunătoare și scumpe, a reușit, practic în fiecare an, să se afișeze cu o mașină de lux diferită.

În 2012, Octavian Mahu circula cu un BMW X5, cumpărat în 2009. Peste un an, Mahu se plimba deja cu un alt crossover german – Audi Q5, pe care l-a schimbat pe un Mercedes nou în 2014. Peste încă un an, în 2015, locul Mercedes-ului a fost luat de o Toyota Highlander. Tot în 2015, Mahu a donat PCRM-ului 50.000 de lei în campania electorală pentru alegeri locale.

În tot acest timp, veniturile sale anuale au oscilat în jurul cifrei de 100 de mii de lei, aproximativ 8 mii de lei pe lună. Adică, nici cinci mii de euro, la cursul actual. Veniturile soției nu depășeau 6 mii de lei pe lună. Pe de altă parte, costul unor astfel de automobile pe site-uri specializate variază între 10 și 25 de mii de euro.

Octavian Mahu susține că primul automobil – un BMW X5 a fost cumpărat pe banii părinților “care au lucrat peste hotare, în Grecia și Rusia”. Ulterior a făcut schimb de automobile: cel vechi pe altul mai nou.  

Nereguli în declarațiile de avere

BMW-ul cu care Mahu circula în 2012 nu s-a regăsit în declarația sa de avere pentru acel an. L-a declarat însă soția sa Jana, care este inspector superior la Fiscul din Bălți încă din anul 2000.

În declarația de avere din 2012, diferă și salariul declarat de soți. Octavian Mahu a indicat un venit de 77.000 și de 44.000 de lei al soției [Octavian Mahu 2012]. În declarația Janei Mahu figurează alte cifre: 46.000 venitul ei și 66.000 lei – cel al soțului [Jana Mahu 2012].

Şi în 2015, soții Mahu au avut divergențe în declarații. Astfel, pentru anul 2015, Jana Mahu a declarat un venit de 44.000, iar la soţ a indicat 98.000 [Jana Mahu 2015]. În schimb Octavian Mahu a indicat un venit de 89.000 de lei și respectiv 48.000 – venit al soției [Octavian Mahu 2015].

Octavian Mahu: “Întrebați soția! (de ce diferă cifrele – n.r.) Eu am pus așa cum este, soția nu știu ce a pus, eu nu verific declarația soției. Eu răspund de declarația mea, eu știu cum am schimbat și ce am făcut, restul, soția, nu știu ce o pus.

La rândul ei, Jana Mahu susţine că divergențele de date din declarațiile de avere s-ar datora faptului că ea a inclus şi taxele, iar soţul le-a exclus. “Se dă fără impozite, da eu am pus mai ghini mai mult să șibî decât mai puțin”, a precizat angajata Fiscului.

Afacerile soacrei și gunoiul lui Mahu

În afară de autoturisme de lux, Octavian Mahu oficial nu deține nimic. Acesta locuiește într-un apartament de 70 de metri pătrați, deținut de soacra sa, Tamara Dulghir. Tot pe numele ei este înscrisă și vila soților Mahu.

Soacra lui Mahu se ocupă de afaceri, aceasta este asociat unic al companiei Jenolux-Nord SRL și deține o cotă de 20% în Ecofactor SRL.

Prima are ca domenii de activitate comerțul cu piese auto și băuturi alcoolice, în timp ce a doua urma să se ocupe, din anul 2011, în cadrul programului ECOVERDE, de prelucrarea deseurilor menagere în Zona Economică Liberă Bălţi (ZELB). Astfel, se anunța că volumul investitiilor se va ridica la 29 milioane euro la prima etapa, pentru constructia unei fabrici de sortare si achizitia de utilaj specializat pentru colectarea deseurilor menagere din Balti.

Screen Shot 2017-04-11 at 1.36.38 AM
Compania în care este asociată soacra lui Mahu promitea investiții de 29 mil. de euro. FOTO: captură din newsletter ZELB din ianuarie-martie 2012

În mai 2011, exact în perioada când Octavian Mahu era primar interimar, compania Ecofactor, fondată cu două luni înainte (inclusiv de soacra sa), a câștigat licitația privind darea în concesiune a serviciilor de salubrizare a mun. Bălți.

La concurs au participat doar doi agenți economici, unul din care ulterior a contestat rezultatele concursului. În decizia finală pe acest litigiu, Curtea Supremă de Justiție, se constată că grupul de lucru a aplicat greșit punctajul, favorizând astfel Ecofactor.

Experții evaluatori au depășit limita de puncte, astfel, dacă în mod normal punctaj maxim ce poate fi obținut de un concurent e 100 de puncte, compania soacrei lui Octavian Mahu a câștigat licitația cu 253,9 puncte. În consecinţă CSJ a anulat rezultatul concursului.

Peste un an însă, serviciile de salubrizare au fost concesionate, dar deja companiilor TerraCleaning Nord SRL și Terra Salubritate SRL, pentru “evitarea unei catastrofe ecologice” în municipiul Bălți.

Fotbalist, consilier, parlamentar şi afacerist

Mahu l-a înlocuit la cârma PD-ului din Bălți pe deputatul Serghei Chiseliov. Acesta a acces în Parlament în martie 2016, când a rămas un loc vacant după plecarea lui Constantin Botnari. Până a ajunge deputat, Chiseliov a fost consilier municipal la Bălți. Unicul din partea PD.

Fost patron al echipei de fotbal Olimpia Bălți, afacerile lui Chiseliov se concentrează pe localuri de agrement și magazine online. Cea mai cunoscută afacere a sa este în domeniul web-designului, administrată de firma Telius-CCC, unde deputatul este director comercial, iar director general este soția sa Aliona.

DDA_7502_Fotor
Deputatul Chiseliov și soția sa, Aliona. FOTO: Facebook

Potrivit declarației de avere din 2015, soția lui Chiseliov este singurul fondator al companiei cu un capital de 2,8 milioane de lei. Oficial, compania i-a adus în 2015 un venit de 59.000 de lei deputatului și 32.000 de lei soției sale, dar și alte 377.000 și respectiv 177.000 de lei din arenda bunurilor înregistrate pe companie.

Site-ul afacerii de bază tellus.md, a fost înregistrat de Aliona Chiseliov cu ajutorul e-mailului a.melintii@telus.md. Tot cu acest mail au fost înregistrate alte 17 site-uri, ce au legătură cu deputat: grin-eyed.com; eat-go.md; rodals.md; eusports.ru; Acerbis.md; Baltionline.md; Carlsberg-pub.md; Chisiliov.md; Fiska.md; Fisca.md; Kelme.md; Lovepizza.md; Maxball.md; Sports.md; fcolimpia.md; telefon.md, malina.md și onlinemoldova.md.

Screen Shot 2017-04-11 at 1.42.25 AM
e-mailul cu care soția deputatului a înregistrat alte 17 site-uri conectate la deputat. FOTO: captură nic.md

La Bălți, Chisiliov deține un adevărat imperiu al localurilor de agrement. Din colecția sa fac parte Clubul de bowling și biliard Django, Carlsberg Pub, Malina Lounge Cafe, Magazinul de haine sportive Kelme, bowling Maxxboll și Pizzeria Amante.

Totodată, Teliuc-CCC este distributor oficial pentru zona de nord a Moldovei al producătorului de mezeluri Nivalli, controlat de compania Top-Product SRL. Fondatorii companiei sunt Sergiu Grădinaru și Igor Pleșca, fiul președintelui Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca.

De asemenea, Chisiliov deține televiziunea online sports.md și portalurile de știri de limbă rusă baltionline.md și onlinemoldova.md

Lista PD-iștilor bălțeni este completată și de Mihail Didilică, socrul lui Chisiliov. Didilică este director general al SA Reţelelor Electrice de Distribuţie Nord (RED-Nord), distributorul energiei electrice în municipiul Bălţi şi câteva raioane din nordul şi centrul Moldovei. Statul deţine 100% din capitalul RED Nord, care este una dintre cel mai mari întreprinderi ale statului.

16664892_779320485548641_127081567816649116_o
Mihail Didilică în cafenea ginerelui său Serghei Chiseliov. FOTO: Facebook

Didilică mai deține 50% din firma SC Diaserv-Grup SRL, în parteneriat cu Nicolai Gudumac, şeful filialei Glodeni a SA Drumuri-Râșcani. Compania este specializată în lucrări de construcții.

Firma este un contractor important în raioanele Glodeni și Râșcani. Doar în perioada 2011-2015, compania a câștigat licitații de aproape cinci milioane de lei în aceste raioane.

Screen Shot 2017-04-11 at 2.00.01 AM
Licitațiile de milioane ale democratului Didilică. Clik pentru a mări

Directorul filialei din Bălți a RED Nord este tot un democrat – Iurie Neghină. Colonel în rezervă, Neghină a mai fost şef al Camerei de Comerț din Bălți, dar și director al întreprinderii municipale Direcţia specializată antrepriză, reparaţie şi construcţie-2.

În 2011, întreprinderea a fost reorganizată şi divizată în două, iar în timpul procesului peste 150 de angajați se plângeau că nu li se plătesc salarii de câteva luni. Octavian Mahu, primarul-interimar de atunci și actual coleg de partid cu Neghină, afirma pentru publicaţia “Spros i Predlojenie” (Cerere şi ofertă – traducere în română) că banii au fost transferați pe contul întreprinderii, sugerând că de vină ar fi directorul Neghină. Ultimul declara pentru Publika că a investit banii în procurarea tehnicii noi.

z_dsc_4345_1024
Serghei Chiseliov îi înmânează carnetul de partid lui Iurie Neghină. FOTO: balti.pdm.md

Serghei Iordan, pe atunci consilier independent, susţinea că angajații au devenit victime ale jocurilor politice în ajunul alegerilor locale din 2011, în care una din forțele politice centrale încerca să demonstreze ineficiența puterii locale din Bălți (PCRM). Iordan adăuga că reprezentantul guvernului la Bălți de asemenea ar putea contesta decizia primăriei de reorganizare a întreprinderii conduse de Neghină, însă nu a întreprins nimic. Reprezentantul Guvernului la acel moment era democratul Anatol Harcenco.

În intervalul 2012-2013 întreprinderea a fost acționată în judecată de Moldtelecom și Apă Canal, dar și de unii angajați, toți reușind să-și încaseze restanțele.

Soţia lui Iurie Neghină, Tatiana, a fost avansată în anul 2016 în funcţia de șefă a Inspectoratului Fiscal din Bălți, după ce din 2012 a fost şef-adjunct.

Şef la cadastru, implicat în scheme de vânzare a terenurilor

Un alt lider democrat din Bălți este vicepreședintele organizației PD din Bălți Serghei Iordan, fostul consilier independent menţionat mai sus. Acesta a preluat fotoliul de consilier PD, după ce Chiseliov a plecat în Parlament. Alesul local a contribuit la campania electorală în alegerile locale din 2015, donând 50.000 lei în fondul PD.

iordan
Serghei Iordan. FOTO: Facebook

Iordan este un politician local cu experiență. A activat în cadrul secției juridice la Primăria Bălți încă din 1994 și se află la al treilea mandat de ales local, în mare parte în calitate de consilier independent. Între mandate a activat ca vicedirector al Întreprinderii de stat CRIS Registru Bălți (2014-2016), iar din noiembrie 2016 este registrator-șef la Oficiul Cadastral Teritorial (OCT) Bălți.

Între funcții de stat, acesta a activat în calitate de director executiv al Dublu-G SRL (între 2006-2014), o firmă fondată de soția sa, Galina. În perioada când Iordan activa în calitate de vicedirector la Registru, compania soției sale a intrat în posesia mai multor terenuri prin decizii ale consiliului municipal.

Prin decizia consiliului din 5 decembrie 2014 [Decizia nr. 9:13 din 05.12.2014] compania a arendat 55 mp de teren pe care și-a construit o anexă la balcon pentru apartamentul său de 54 mp, situat în centrul orașului. Arenda este perfectată pentru 20 de ani și costă 186 lei (!) pe an.

Cu două luni înainte, compania a arendat încă o parcelă de teren, înregistrată în aceeași zi printr-o altă decizie a consiliului [Decizia nr. 6:36 din 02.10.2014], pe care se află încă o anexă la apartament. Arenda, de asemenea, a fost perfectată pe o perioadă de 20 de ani, iar taxa achitată de companie este de 74 lei pe an.

WP_20170201_001 copy
Arenda celor 55 mp pentru anexa la apartamentul consilierului Iordan costă 186 de lei pe an

De asemenea, prin altă decizie a consiliului [Decizia nr. 12:15 din 25.10.2012], Iordan a arendat un teren de 11 mp pentru un chioșc situat vizavi de maternitatea din Bălţi. Arenda este perfectată pe 5 ani cu o taxă de 290 lei anual. Cu trei luni înainte de asta, Iordan a procurat chioşcul de la ÎI Eleonora Burlacu. În 2016, deja în perioada primarului Renato Usatâi, arenda terenului a fost prelungită cu încă cinci ani pentru 250 lei anual.

image001
Planul chioșcului procurat de consilierul Iordan de la ÎI Eleonora Burlacu

Serghei Iordan n-a dorit să comenteze situația, tăind scurt întrebarea cu un “la revedere”.

Dublu-G SRL mai arendează un magazin și o terasă de vară, pe str. 31 august 63A. În plus soția sa deține şi ÎI IGMI, iar fiul Maxim deține ÎI Iordan Maxim.

Comisarul Harcenco

Un alt vicepreședinte PD este Anatol Harcenco. Acesta a ocupat un șir de funcții importante în oraș încă din anii `90, în special fiind comisarul de Bălți. În mai 2001, numele lui a fost vehiculat în legătură cu asasinarea șefului pieților Grumațchi. Ultimul, la o conferință de presă susținută cu 36 de ore înainte de a fi omorât, i-a învinuit pe Harcenco, pe primarul Victor Morev și procurorul Ion Morei, de patronarea unei scheme de spălare de bani pe piețile din Bălți.

10955496_1638912042997362_4514062443681311051_o
Deputatul PD Serghei Chiseliov (s) și Anatol Harcenco (d) la parada de 9 mai. FOTO: Facebook

Recent, reportirii RISE Moldova au demonstrat implicarea lui Ion Morei în schema de vânzare a terenurilor de la Institutul de Viticultură.

După acest scandal Harcenco a fost demis din organe. Fapt cu care nu a fost de acord și a acționat statul în judecată. A câștigat procesul în țară și a fost repus în funcție. Însă, CEDO a constatat că în cazul Harcenco nu au fost înregistrate “careva circumstanțe speciale de încălcare a drepturilor omului, care ar justifica examinarea cererii“. Astfel, CEDO a radiat cererea de pe rol.

Harcenco însă n-a dispărut din viața municipiului. În 2007 a fost ales în Consiliu în calitate de consilier independent. În 2010-2016 Harcenco a exercitat funcția de reprezentant al Guvernului la Bălți, dar și-a dezvoltat și afaceri. Acesta deține luxosul restaurant Plovdiv, amplasat în apropierea lacului orășenesc.

Ресторан-Пловдив-Бельцы-003
Sala restaurantului Plovdiv, deținut de PD-istul Harcenco

În 2015, CNI a stabilit că Harcenco a “uitat” să declare mai multe proprietăți și venituri [CNI Act de Constatare Nr. 02:214], printre care cinci conturi bancare, 85 de mii de lei salariul soției și un teren de 769 mp. Harcenco s-a ales cu un dosar penal, însă a acesta a fost clasat anul trecut deoarece a expirat termenul de prescripție. Ulterior, Harcenco a inclus aceste proprietăți în declarația sa de avere pentru anul 2015.

Din echipa PD mai face parte şi Aurel Zara, directorul filialei Bălți a Moldova Agroindbank şi tatăl actualului şef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale Vladislav Zara.

Anul trecut, portalul anticorupție.md a scos la iveală faptul că Vladislav Zara doi ani la rând nu a inclus în declarațiile sale de avere afacerile soției sale, deși anterior presa de investigație a mai scris despre aceasta.

Din echipa PD din Bălți face parte și Cecilia Graur, șefa CRIS “Registru” din Bălți, funcţia în care a fost numită în 2011. Până atunci, Graur a fost directorul adjunct al școlii primare “Mihai Eminescu”.

Legături periculoase în sistemul energetic

Şi cel mai mare producător local de energie electrică şi termică CET-Nord din Bălți are un director din Partidul Democrat. Acesta este Ion Galagan.

Democrat este şi Veaceslav Moldovan, directorul întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord), care va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile la fel ca și alte trei persoane, suspectate de Procuratura Anticorupţie de complicitate cu fostul deja viceministru al Economiei, Valeriu Triboi, acuzat de abuz în serviciu.

veaceslav-moldovan
Șeful FEE-Nord Veaceslav Moldova, reținut în „Dosarul Triboi”. FOTO: esp.md

Din echipa PD-iștilor bălțeni mai face parte și Lilian Botnariuc, inspector superior la Inspectoratul de Stat al Muncii din Bălți. Reprezentanții PD, condus de Plahotniuc, administrează și Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR Nord), în persoana lui Ion Bodrug; SA RăutAnatolie Muntean; filiala “Poșta Moldovei” din Bălți – Vasile Guțu; reprezentanța SA Moldtelecom la Bălți – Sergiu Biliciuc, Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de MuncăIlie Chițac.

Şi Vitalie Șaragov directorul Autogării din Bălți este membrul Consiliului Municipal PD Bălți. Pe lângă funcția de bază, acesta este asociat în patru companii – Vigolest SRL, Borimix-Lux SRL, FPC Cneaz SRL și Mirnalis SRL. Acesta a contribuit la fondul electoral al PD cu 50.000 la alegerile parlamentare din 2014, iar la cele locale din 2015 – cu 20.000 lei.

Afaceriştii democraţi

Din echipa PD face parte și Valeriu Grumeza, șeful Secției Evidență Gaze la Bălți-Gaz SRL. În 2012, Ministerul Economiei l-a desemnat ca cel mai bun antreprenor la categoria întreprinderi mici şi mijlocii. Grumeza deține compania Zalin-GNG SRL, care produce utilaje pentru brutării.

În 2010, Grumeza s-a ales cu o contravenție administrativă pentru că nu a perfectat corespunzător actele pentru persoanele angajate la Zaling-GNG, punându-le în pericol viața și sănătatea. Atunci, instanța mai întâi l-a recunoscut vinovat, apoi a anulat contravenția din motivul expirării termenului de prescripție.

Fost ofițer al marinei sovietice, Grumeza mai este cofondator la alte trei firme: Blocpost SRL, Indutilaj-Con SRL și Rave SRL.

Un alt om de afaceri, Ludmila Zagrudnaia, vicepreședintele PD Bălți, a fost directoarea SA Flautex (textile) aproape 15 ani. În prezent administrează compania Cica-Den SRL.

Până la obţinerea independenţei, Zagrudnaia a fost secretară a Comietetului raional Drochia al Partidului Comunist, după care, între 1990-1995 a fost secretara Consiliului Municipal Bălți, iar între 2007 și 2010 consilier. În 2010 a candidat pe listele partidului Ravnopravie (lui Climenco, acum Partidul Șor).

Din funcţionar pe banca acuzaţilor

Democrații controlează și Direcţia protecţie a consumatorilor. Actualul șef – Iurie Dovgani, este fiul lui Nicolae Dovgani, fost polițist, actualul vicepreședinte al PD Bălți. Soția lui Iurie Dovgani, Cristina, a fost angajată recent la Primăria municipiului Bălți, în calitate de Specialist principal al Secției Tineret şi Sport în domeniul tineretului.

Dovgani l-a înlocuit în funcție pe un alt democrat – Igor Bularga. Acesta a fost eliberat din funcție, după ce a accidentat mortal un ciclist. Accidentul s-a produs în seara zilei de 10 octombie 2016. Bularga conducea în stare de ebrietate avansată automobilul de serviciu, iar după accident a părăsit locul crimei. Echipajul de urmările al IGP a reușit să oprească fugarul doar după ce a tras câteva focuri de armă în direcția automobilului.

sursa deschide
Dacia de serviciu cu care democratul Bularga a ucis un ciclist. FOTO: deschide.md

Pe 3 ianuarie anul curent, Judecătoria Fălești l-a condamnat pe Bularga la o amendă de 7 mii de lei și privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pentru trei ani pentru că a condus beat.

Screen Shot 2017-04-11 at 12_Fotor
Sentința. Click pentru a deschide documentul

În același timp, la Judecătoria Criuleni se examinează dosarul penal în care Bularga este învinuit de omor din imprudență fiind în stare de ebrietate (art. 264 al 4 CP) și riscă de la 4 la 8 ani de închisoare.

PD-istul bălțean a intrat în vizorul organelor de forță și în 2013. Atunci, fiind șeful Direcției Protecției Consumatorilor, Bularga a fost cercetat penal pentru corupere pasivă. Acesta a fost învinuit pentru că încerca să obțină 300 de euro de la un agent economic pentru ai examina petiția. Petiționarul se plângea că un alt agent economic livrează marfă fără certificate corespunzătoare.

Judecătoria Bălți însă l-a achitat din motivul lipsei infracțiunii, iar corpul delict – cei 300 de euro, transmiși lui Bularga, instanța a trecut la venitul statului.

Iurie ROTARU


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2016 este asigurată de Biroul pentru Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.