Canalizarea Offshore din Bălţi | Social Media Bălți

Social Media Bălți

unicul portal de investigații din Bălți
Sediul Glorin Inginering SRL, concesionarul canalizării din Bălți cu fondatori ascunși în zona offshore // Foto: Social Media Bălți

De patru ani serviciile de canalizare din municipiul Bălți se află în gestiunea unei companii private: Glorin Inginering SRL.

Consiliul Municipal Bălți i-a concesionat sistemul de canalizare pentru 49 de ani în urma unui concurs cu un singur participant.

În schimb, Glorin Inginering SRL a promis investiții de 85 milioane de lei în canalizarea din Bălți. Acești bani urmau să vină de la “partenerul american” al concesionarului, compania americană Gala International inc.

Bălțenilor li s-a povestit că firma americană are o bogată experiență în domeniul  serviciilor de canalizare și e gata să facă investiții fabuloase în canalizarea din Bălți. Social Media Bălți însă a aflat că firma americană e un offshore, înregistrat pentru o mie de dolari de câțiva moldoveni.

La patru ani după concesionare, investițiile mari nu apar, iar concesionarul, Glorin Inginering SRL se împrumută și acumulează datorii față de bugetul municipal. În plus administratorul ei este anchetat penal pentru spălare de bani.

Iată cum am ajuns aici:

Patru ani în urmă, Consiliul Municipal Bălți, controlat pe atunci de comuniști, a dat în concesiune serviciile de canalizare din municipiu. Beneficiarul e o companie moldo-americană, care a promis investiții de 85 milioane de lei în canalizarea din Bălți.

Concurs cu un singur participant

Pentru aceasta la finele anului 2012, autoritățile comuniste din Bălți au făcut un studiu care a arătat că sistemul de canalizare din Bălți este uzat în proporție de 83% și necesită a fi renovat. Soluția identificată a fost simplă: transmiterea canalizării în concesiune unui investitor privat, gata să aloce bani în modernizarea canalizării.

Peste câteva luni a fost anunțat concursul pentru proiectul de parteneriat public-privat “modernizarea şi reutilarea tehnică a instalațiilor de epurare din mun. Bălţi”. La concurs a participat însă doar o singură companie – Glorin Inginering SRL, o firmă cu capital majoritar american. În lipsa altor concurenți, Glorin Inginering SRL a fost declarat câștigătorul concursului. Detalii, AICI

La postul local te televiziune, fondatorul companiei, Artiom Ghinda, declara că tovarășii lor americani „au experiență în domeniul canalizării. Ei au finalizat cu succes trei proiecte în România și alte câteva în Slovacia și Statele Unite”.


Legenda „investițiilor americane” continuă și astăzi. Actualul manager și acționar al companiei, Isaac Golberg explică: „Intenționat am fondat o companie nouă (Glorin Inginering SRL – n.r.), ca firma să fie curată, fără careva cozi. Când am trecut concursul am indicat faptul că am fondat compania exact pentru asta. Dar Gala International are relații de parteneriat cu alte companii care se ocupă de surse de energie regenerabilă. De aceea pentru etapa a treia de investiții, deja avem proiectul pentru instalarea unui parc de baterii solare”.

Prin urmare, compania a obținut în gestiune pentru 49 de ani, sistemul de canalizare din Bălți, dreptul de a colecta plata pentru serviciile de canalizare și obligația de reutilare, reechipare tehnică și modernizare a sistemului de evacuare și epurare a apelor uzate din Bălți. Detalii, AICI

Tot atunci, concesionarul a primit în gestiune activele municipale: clădiri, terenuri, mașini ș.a, în valoare totală de peste 100 milioane de lei.

Primăria Bălţi: Firma a făcut investiții doar în 2014

Potrivit contractul, Glorin Inginering SRL s-a angajat să investească cele 85 milioane de lei în modernizarea sistemului de canalizare în trei etape:

          I. 3.6 milioane lei în primii doi ani de la concesionare (2013-2015);

         II. 36 milioane lei în următorii cinci ani (2015-2020);

         III. 45 milioane lei în următorii șapte ani (2020-2027).

Banii urmau să vină de la un investitor american, compania Gala International inc care controlează 65% din Glorin Inginering SRL.

Până în 2017, însă, în modernizarea sistemului de canalizare bălțeană s-au efectuat investiții aprobate de administrația locală, doar în anul 2014. Potrivit Primăriei Bălţi, alte investiții aprobate de consiliu nu au existat. Detalii, AICI

Înlocuirea colectorului de presiune de pe strada Strîi // foto glorin-ing.md
Înlocuirea colectorului de presiune de pe strada Strîi // foto glorin-ing.md

În același timp într-un raport al Ministerului Economiei apar alte cifre. Astfel, se susține că pe parcursul anilor 2013-2014, Glorin Inginering SRL a investit suma de 2,3 milioane lei, iar în anul 2015 – patru milioane lei. Detalii, AICI

Isaac Golberg, actualul administrator și coproprietar al firmei, de asemenea susține că investițiile au continuat și după 2014. Potrivit lui, în 2016 de exemplu, Glorin Inginering SRL a procurat gratare de scurgere de 2.3 milioane de lei. Tot el afirmă că anual oferă primăriei lista investițiilor, însă autoritățile locale nu le verifică.

Isaac Golberg: Ei primeau aceste liste și spuneau: bine, noi vom veni, vom verifica și așa, până-n ziua de azi, nimeni din conducerea actuală a primăriei, în decursul acestor doi ani, niciodată nu a fost la noi. Adică ei nici nu au cum să vadă dacă am investit sau nu.

Primăria Bălți este de acord cu faptul că aceste investiții nu pot fi verificate. Potrivit specialistei principale a Direcţiei proprietate municipală şi relaţii funciare, Ianei Ciocati, Glorin Inginering SRL într-adevăr a prezentat lista cu investiții făcute în 2015 și 2016, însă în prezent e imposibil de verificat dacă Glorin Inginering SRL a investit anume sumele indicate în rapoartele sale.

Iana Ciocati: Aceste investiții nu au fost aprobate fiindcă Direcția arhitectură și sistematizare a verificat materialele prezentate (de Glorin Inginering SRL – n.r.) după efectuarea lucrărilor capitale și ei (direcția – n.r.) au zis că aceste documente nu corespund cerințelor stabilite și din cauza asta, aceste investiții nu pot fi aprobate de către consiliu. Din cauza asta apare și problema (…), fiindcă aceste investiții nu pot fi verificate, adică dacă au fost sau nu investite anume sumele indicate. Noi avem o comisie care se ocupă cu monitorizarea contractelor de concesiune și această întrebare a fost examinată de câteva ori, dar până ce nu am soluționat problema respectivă.

Autospeciala Glorin Inginering SRL pe strada centrală din Bălți // foto Social Media Bălți
Autospeciala Glorin Inginering SRL pe strada centrală din Bălți // foto Social Media Bălți

Datorii în loc de investiții

În același timp, un control efectuat de Inspecția Financiară arată că între timp rețeaua de canalizare continuă să degradeze şi a ajuns să fie uzată în proporție de 99%.

În plus, Glorin Inginering SRL a acumulat datorii de peste două milioane de lei față de Consiliul Municipal Bălți, pentru că nu a achitat redevența pentru utilizarea canalizației. Pentru a-și incasa datoria, care se acumulează din 2014, Consiliul Municipal Bălți a acționat în judecată firma concesionară.

În cadrul procesului, CMB și concesionarul au încheiat un acord de împăcare, care prevede că Glorin Inginering SRL va achita datoria în rate, până pe 1 mai 2018. Detalii, AICI

Isaac Golberg // foto esp.md
Isaac Golberg // foto esp.md

Golberg explică că în primii ani, Glorin Inginering SRL și-a achitat datoria față de primărie din credite. Apoi însă, au fost nevoiți să cheltuie banii pe contoare moderne, din motiv că Apă Canal Bălți livrează informații false despre consumul de apă real.

Golberg: În primii doi ani am avut linia de credite și prin asta am acoperit datoria. […] Apoi, când am reținut prima plată, noi ne-am înțeles cu primăria. Deci nu am refuzat să achităm și am motivat de ce nu o facem.

Noi am luat încă o linie de credit și am cerut de la bancă 640 de mii de lei separat pentru modernizarea sistemului de contor. Adică, în loc să achităm la primărie, a trebuit să cumpărăm contoare noi. Am instalat în tot orașul antene, am cumpărat software și am transmis la Apă Canal contoare noi în valoare de 300 mii de lei.

Acum ele se instalează și datorită eradicării parțiale ale furturilor (conectărilor ilegale ale cetățenilor – n.r.) noi vom avea venit suplimentar prin care vom acoperi toate datoriile noastre.

Apa Canal şi hârtia pentru „printer”

În afară de contractul de concesionare, Glorin Inginering a semnat alte două contracte cu Apă Canal Bălţi: de deservire tehnică și de colaborare. Auditul, realizat în 2016 la Regia Apă Canal Bălți și cel efectuat de Inspecția Financiară în același an, relevă că ambele contracte au generat pierderi de milioane întreprinderii municipale.

Astfel, de pe urma contractului de colaborare, în perioada 2014-2015, Apă Canal a înregistrat venituri de 1,1 milioane de lei, dar a suportat cheltuieli de 1,5 milioane în 2014 și 1,7 milioane în 2015. Prejudiciul total depășește două milioane lei. Detalii, AICI

Contractul de “colaborare” presupune o listă de zece obligații asumate de Apă Canal, precum colectarea datelor de la contoare, verificarea conexiunilor la rețeaua de canalizare etc. La rândul ei, Glorin Inginering SRL se obligă să livreze hârtie pentru imprimantă și 1,4 milioane de lei.

Prin celălalt contract, Apă Canal se obligă să execute lucrări de deservire tehnică a rețelei de canalizare transmisă în concesiune Glorin Inginering SRL, contra sumei de 2,3 milioane de lei anual. Însă, atât în 2014, cât și în 2015, Apă Canal a înregistrat o depășire a costurilor cu 900.000 lei și respectiv 1,1 milioane lei (Detalii, AICI). În plus Glorin Inginering SRL se află printre principalii datornici față de Apă Canal Bălți, având de achitat aproape 400 mii lei.

“Marele investitor american” cu origini din Moldova

Gala International inc, asociatul Glorin Inginering SRL, a fost înregistrată la sfârșitul lunii octombrie 2012 în statul american Delaware, una din cele mai populare zone offshore din lume.

Compania are un capital social de o mie de dolari (circa 12.000 lei potrivit cursului de atunci). Iar fondatorul e moldoveanul Alexandr Leșno (Leshno Alexander în actele americane). Peste jumătate de an, offshorul decide fondarea companiei Glorin Inginering SRL la Bălți. În Republica Moldova, interesele firmei americane au fost reprezentate printr-un alt moldovean Serghei Izbaș, care s-a ocupat de înregistrarea firmei.

La conducerea proaspetei companii din Bălți a fost numit locuitorul Chișinăului Artiom Ghinda. Tot el a fost trecut în acte în calitate de fondator. Până atunci, niciunul dintre ei nu au apărut în presa sau spațiul public din Bălți.

Unica persoană cunoscută bălțenilor din “ecosistemul” noii companii a fost Isaac Golberg. Cunoscut și ca Igor Golberg, acesta este președintele Asociației Comunităților Evreiești din Bălți și un om de afaceri.

La momentul înregistrării Glorin Inginering SRL, Golberg a oferit companiei sediu într-o clădire ce-i aparținea, de pe strada Moscovei din Bălți. Tot atunci, afaceristul din Bălți a devenit directorul comercial al întreprinderii.

Ulterior, în primăvara anului 2015, Golberg și Ghindă au făcut rocadă – cel din urmă a devenit directorul comercial al întreprinderii, iar Golberg a preluat conducerea Glorin Inginering SRL. De asemenea, Golberg a preluat și o parte din capitalul companiei prin intermediul unei alte firme deținute de el – Sanoexpres SRL (35%), restul a fost luat oficial de offshorul american.

În discuția purtată cu noi, Golberg a vorbit evaziv despre „partenerii americani”:

Reporter: Cine sunt fondatorii americani?
Golberg: Acum mi-i greu să vă zic sigur. Acolo au fost niște cetățeni ai Israelului.
R: Dar unde-i înregistrată compania?
G: Nu vă pot spune sigur. E undeva în America.
R: Dar cum ei v-au găsit?
G: Aa, cu acești oameni sunt cunoscut de mulți ani. Mai demult am avut alte proiecte.
R: Dar conform documentelor compania a fost înregistrată de cetățeni moldoveni.
G: Păi ei au cetățenia dublă.
R: cine anume?
G:

După aceasta, conexiunea s-a întrerupt, iar Golberg nu ne-a mai răspuns la apeluri nici la numărul personal și nici la cel de birou.

Oamenii din umbră

Administratorul și acționarul inițial al companiei a fost Artiom Ghinda. Anume acesta promova în spațiul mediatic local interesele Gloring Inginering SRL.

Până la povestea concesiunii bălțene, Ghinda s-a ocupat de afaceri la Chișinău, dar și în Statele Unite.

Artiom Ghindă în SUA via Facebook
Artiom Ghindă în SUA via Facebook

Printre partenerii săi de afaceri s-a numărat și Alexandr Leșno, cel care a înregistrat offshorul Gala International inc. Pe lângă afaceri, ambii au mai fost cercetați penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

În aprilie 2012, Artiom Ghinda, prin intermediu companiei sale Şevţov-Servers SRL, a luat un credit de 25 milioane de lei de la Moldindconbank, pentru care a garantat el și Leșno.

Cei doi nu au reușit să restituie la timp banii, ajungând astfel în vizorul organelor de urmărire penală. În timpul anchetei, partenerii au restituit datoria către bancă. Astfel, dosarul a fost clasat în mai 2014, iar Ghinda și Leșno – scoși de sub urmărire penală. Detalii, AICI

Legătura dintre Ghindă și Leșno nu se rezumă la asta. Din contra, aceștia au ajuns parteneri de afaceri și în SUA, acolo unde se află și investitorul în canalizarea din Bălți.

Începând cu iunie 2012, cei doi au devenit directorii companiei International Ringside Management inc din Florida. (Detalii, AICI) Ghindă și Leșno l-au înlocuit la cârma companiei pe un alt moldovean Valerii Tretiatcenco, implicat în schema cu vânzarea cimitirului din Vălcineț.

Potrivit documentelor cadastrale, Leșno și Ghinda sunt domiciliați în Fort Lauderdale, un oraș turistic de mărimea Bălțiului din statul Florida. Casa de pe adresa respectivă e situată într-o zonă elitistă, la malul Atlanticului de Nord.

Omul din spatele offshorului Gala International inc, Alexandr Leșno mai deține afaceri pe continentul american. Acesta este și directorul companiei Glorin Tehnology inc din Las Vegas, Nevada. De data aceasta, Leșno a indicat domiciliul său din Chișinău, de pe bulevardul Grigore Vieru 26A. Detalii, AICI

Însă, aceasta este doar una din adresele pe care Leșno le indică în acte oficiale. O altă adresă din Chișinău Leșno a indicat pentru a primi niște împrumuturi, iar la o altă adresă Leșno e căutat de executorul judecătoresc, care încearcă de câțiva ani să execute silit datorii acumulate de Leșno, în valoare de 230.000 de dolari (cca. patru milioane de lei).

Din 2015, Leșno s-a eschivat de la plata datoriilor. A părăsit de câteva ori Moldova deși avea interdicția de a părăsi țara. A și fost amendat pentru eschivare. În aprilie 2017, Judecătoria Centru din Chișinău l-a achitat. În acțiunile lui, magistrații nu au găsit elemente de infracțiune. Detalii, AICI

Serghei Izbaș, omul care a reprezentat la Bălți interesele offshorului, de asemenea se ocupă cu afaceri. Acesta este asociat în patru companii din capitală: Geam Lux SRL, Global Secure Processing SRL, Firma Car Decor SRL și Novanet SRL.

Serghei Izbaș pozează lângă panoul instalat de conducerea comunistă la Bălți // captură ok.ru
Serghei Izbaș pozează lângă panoul instalat de conducerea comunistă la Bălți // captură ok.ru

Dar afacerile nu sunt unica îndeletnicire lui Izbaș. La începutul anului 2017, acesta a fost condamnat la amendă penală pentru păstrarea unei cantități mari de droguri. Izbaș, care de mai mulți ani se află la evidența medicului narcolog, a fost prins de polițiști cu cannabis și alpha-PVP, un drog extrem de periculos. Detalii, AICI

Concesionarul penal

Până a fi prins cu droguri, Serghei Izbaș a administrat compania Glorinal-Grup SRL din Chișinău. La moment, procurorii investighează implicarea acestei companii într-o schemă de spălare de bani. Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale, o grupare criminală, activând din numele companiei din Chișinău Briatul-Grup SRL a spălat prin tranzacții fictive cu Glorinal-Grup SRL, dar și cu concesionarul de la Bălți Glorin Inginering SRL, suma de 15 milioane de lei.

În vara anului 2016, șeful Glorin Inginering SRL, Isaac Golberg, împreună cu alte trei persoane, au fost reținuți de ofițerii de la Inspectoratul General de Poliție Chișinău. Ulterior Golberg a fost transferat în arest la domiciliu, iar până acum dosarul nu a ajuns în instanță.

Cauza a fost pornită de Direcția de Poliție Chișinău în martie 2016. În iulie 2017, însă, prin ordonanța Procurorului General ancheta a fost transferată în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Procurorii susțin că în prezent mai efectuează acțiuni de urmărire penală. Detalii, AICI

Recent, Isaac Golberg a mai fost sancționat într-un alt caz, în care s-a dovedit că acesta nu a achitat contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, în sumă de peste 120 de mii de lei. Judecătoria Bălți i-a aplicat lui Golberg o amendă de o mie de lei. Detalii, AICI

Iurie ROTARU


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017-2018 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.